Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Fabels en feiten over het geven van mondzorg

Onder verzorgenden en verpleegkundigen doen nog veel fabels de ronde over het geven van mondzorg bij ouderen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.
Fabels en feiten over het geven van mondzorg
 • Een kunstgebit poets je met tandpasta

Fabel. Kunstgebitten poets je niet met tandpasta, maar een vloeibare zeep. Tandpasta tast namelijk de kunstgebitten aan. Spoel het gebit na het poetsen altijd goed af.

 • Kunstgebitten mogen niet in een bakje water

Feit. Kunstgebitten kun je ’s nachts inderdaad beter niet in een bakje met water leggen. Het gebit moet droog blijven, dan is er minder kans op schimmelvorming.

 • Je moet bij de cliënt goed op de tanden schrobben

Fabel. Je maakt bij het poetsen een masserende beweging. Poets in cirkels en neem het tandvlees mee.

 • Een elektrische tandenborstel is beter dan een ‘gewone’

Feit. Een elektrische tandenborstel is vaak prettiger voor de cliënt en makkelijker voor de verzorgende die poetst. Daarnaast maakt een elektrische tandenborstel het gebit beter schoon.

 • Een onaangename ademgeur hoort bij ouderen

Fabel. Een riekende adem duidt vaak op pijn en ontstekingen in de mond. Veel van deze cliënten zijn slechte eters. Ondervoeding ligt op de loer. Check de mondholte van de cliënt op bolletjes of verdikkingen, en overleg met de verpleeghuisarts en/of tandarts wat te doen.

Lees ook:

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het poetsen met zachte zeep (geen handzeep maar de zachte zeep die bij de schoonmaakmiddelen te koop is bv het merk ‘driehoek) en het droog wegzetten is bij ons al een aantal jaren geleden ingevoerd, hoewel veel cliënten de voorkeur voor tandpasta aangaven. Voor de correcte info kun je altijd navraag doen bij een tandarts. Ik werk inmiddels op een PG afdeling. Het grootste probleem waar ik met de mondzorg tegenaan loop is het feit dat een deel van de bewoners niet meer weten hoe ze hun mond moeten poetsen en ook niet toelaten dat je ze hierbij helpt. Je mag niet meer in de mond komen met een tandenborstel laat staan de mondholte onderzoeken. Heeft iemand hier tips over?

 3. Het poetsen met zachte zeep (geen handzeep maar de zachte zeep die bij de schoonmaakmiddelen te koop is bv het merk ‘driehoek) en het droog wegzetten is bij ons al een aantal jaren geleden ingevoerd, hoewel veel cliënten de voorkeur voor tandpasta aangaven. Voor de correcte info kun je altijd navraag doen bij een tandarts. Ik werk inmiddels op een PG afdeling. Het grootste probleem waar ik met de mondzorg tegenaan loop is het feit dat een deel van de bewoners niet meer weten hoe ze hun mond moeten poetsen en ook niet toelaten dat je ze hierbij helpt. Je mag niet meer in de mond komen met een tandenborstel laat staan de mondholte onderzoeken. Heeft iemand hier tips over?

 4. De eerste twee zijn voor mij geheel onbekend. Heb nog altijd meegemaakt dat het gebit wordt gepoetst met tandpasta en dat het ’s nachts in een bakje met water gaat.
  Mijn vraag:
  1. Waarmee moet het gebit dan mee gepoetst worden? Toch geen gewone handzeep? En iemand eventueel opties qua merken?
  2. Op internet lees ik ook veel mensen die zeggen dat het gebit WEL in water moet, is hier een onderzoek naar gedaan waar ik dit in terug kan doen.
  Vind het interessant om te lezen en het zijn ook absoluut dingen die ik zou willen doorvoeren op de werkvloer, echter ik wil er wel helemaal zeker van zijn dat deze informatie klopt voordat ik voorstellen op de werkvloer doe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.