Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Facebook-opstand van verpleegkundigen

Ruim 2500 Vlaamse verpleegkundigen zijn lid van de Vlaamse Facebookgroep 'Neen aan het gezond roosteren voor verpleegkundigen'. Hiermee protesteren zij tegen de voorwaarden waaraan de werkroosters van de verpleegkundigen moeten voldoen. De Vlaamse minister van Sociale Zaken, Laurette Onkelinx (PS), heeft alle inspecties recent de opdracht gegeven om de naleving van de roosterregels nauwgezet te bewaken.
Facebook-opstand van verpleegkundigen

Volgens een van die werkregels moet er minstens elf uur zitten tussen het einde van een werkshift en het begin van de volgende dienst. Maar als deze regel strikt moet worden opgevolgd, is het voor verpleegkundigen moeilijk het reilen en zeilen naast het werk in goede banen te leiden. Zo lukt het het ophalen van de kinderen na schooltijd dan vaak niet meer, aldus een van de reacties op facebook. Een andere regel van het ‘gezond roosteren’ zegt dat niemand meer dan zes dagen op rij mag werken. Maar in sommige ziekenhuizen zijn werkroosters ontstaan waarbij negen dagen na elkaar gewerkt wordt, opgevolgd door vijf vrije dagen.

Brede steun
De facebookgroep krijgt inmiddels steun van Zorgnet Vlaanderen, de federatie van de ziekenhuiswerkgevers. De federatie vindt dat ‘de strikte regulering de situatie voor zowel werkgevers als werknemers onwerkbaar maakt’. Er zou zoveel mogelijk op lokaal niveau geregeld moeten worden. ‘En als men het toch centraal wil regelen, is een minimum van negen uur rust voldoende, aldus Zorgnet Vlaanderen.

De Standaard
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.