Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Factsheets huiselijk geweld en kindermishandeling

De website huiselijkgeweld.nl presenteerde onlangs meer dan 25 gratis factsheets over verschillende vormen van geweld. Deze zijn bedoeld voor professionals die werken met de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.
Fotolia

De factsheets gaan elk over een specifiek type geweld, zoals partnergeweld, ouderenmishandeling en ontspoorde mantelzorg. Ook minder bekende vormen van geweld komen aan bod, bijvoorbeeld eergerelateerd geweld, puber-oudergeweld en geweld tegen het ongeboren kind.

Signalen en risicofactoren

Het doel van de factsheets is om zorgverleners gratis betrouwbare informatie te geven over de verschillende vormen van geweld. De factsheets gaan onder andere in op signalen, risicofactoren en doorverwijsoverwegingen. Ook bevatten ze de gegevens van instanties waar je als zorgverlener terecht kunt voor informatie of advies.

Vanaf 1 januari 2019 geldt de herziene Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Lees hier wat er verandert en wat je plichten zijn als verpleegkundige.

Brede samenwerking

Meer dan vijftig organisaties die werken aan preventie en aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling hebben samen de factsheets ontwikkeld, onder andere beroepsvereniging V&VN, Movisie en Veilig Thuis. Initiatiefnemer was CoMensha, het landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel, die het gezamenlijk project heeft geïnitieerd. ‘Een belangrijk onderdeel van dit project is de brede betrokkenheid van organisaties met expertise op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling en van beroepsverenigingen van professionals die de factsheets gaan gebruiken’, vertelt Rik Viergever, projectleider bij CoMensha.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.