Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Familieleden psychiatrisch patiënten UMC Utrecht dag en nacht aanwezig

Op de afdeling psychiatrie van UMC Utrecht mogen familieleden op de eerste dagen van een opname dag en nacht bij de patiënt aanwezig zijn. Dit doet het ziekenhuis als eerste in Nederland. Dat patiënten en familie het initiatief waarderen, blijkt uit de familiester’die het UMC Utrecht kreeg van patiëntenvereniging Ypsilon kreeg.

“Het maakt de overgang van thuis naar hier gemakkelijker en kan daardoor het aantal gedwongen opnames verminderen”, stelt psychiater Wiepke Cahn, medisch hoofd van de zorglijn. “Voor iedereen is opname in een ziekenhuis ingrijpend, maar zeker voor deze groep patiënten omdat ze door hun ziekte vaak erg in de war en bang zijn. Daar komt bij dat het meestal om een acute opname gaat. Door rooming-in denken we dat de overgang van thuis naar hier gemakkelijker wordt. Patiënten wennen over het algemeen eerder wanneer ze iemand uit hun vertrouwde omgeving dag en nacht om zich heen mogen hebben. Ook kan de familie zien wat er op de afdeling gebeurt en heeft sneller toegang tot de artsen en verpleegkundigen.”

Logeren
Patiënten worden in het UMC Utrecht zoveel mogelijk hetzelfde behandeld, ongeacht of zij een fysiek of geestelijk probleem hebben. Daarom kunnen in het UMC Utrecht familieleden van patiënten met een psychose blijven logeren, net als dat kan bijvoorbeeld op de intensive care of op een kinderafdeling. Hierdoor hebben patiënten minder last van stress, wat de diagnosestelling vergemakkelijkt en de behandeling bevordert.

Het volledige eindrapport van Ypsilon is te downloaden op www.familiester.nl .

 

Bron: UMC Utrecht

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.