Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Finse verpleegkundigen mogen medicijnen voorschrijven

Verpleegkundigen mogen in Finland sinds begin dit jaar recepten uitschrijven voor meer dan 300 geneesmiddelen, mits zij hiervoor een speciale opleiding hebben gevolgd.
medicijnen

 

Zo’n tachtig verpleegkundigen zijn per 1 januari gestart met deze eenjarige opleiding. Zij kunnen straks geneesmiddelen voorschrijven in gezondheidscentra en klinieken.  De opleiding wordt gegeven aan 3 instellingen, doel is jaarlijks 100 verpleegkundigen op te leiden.

 

Gespecialiseerde verpleegkundigen

Ook in Nederland krijgen gespecialiseerde verpleegkundigen wettelijke bevoegdheid om geneesmiddelen voor te schrijven. De regeling moet alleen nog goedgekeurd worden door minister Schippers van Volksgezondheid, zo meldt beroepsvereniging V&VN.  In de eerste fase zijn dit de longverpleegkundigen, de oncologieverpleegkundigen en de diabetesverpleegkundigen. De regeling wordt later uitgebreid naar andere groepen gespecialiseerde verpleegkundigen.

 

Verpleegkundig specialisten
Voor verpleegkundig specialisten geldt een aparte regeling. Zij krijgen een zelfstandige bevoegdheid voor het zelfstandig indiceren van voorbehouden handelingen binnen hun werkgebied, waaronder het voorschrijven van medicatie. Een voorstel om dit te regelen met een aanpassing van de wet BIG ligt op dit moment bij de Eerste kamer.

 

Auteur: Redactie TvZ
Bron: V&VN / Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.