Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Florence Nightingale is het ultieme rolmodel’

Florence Nightingale is het grote voorbeeld als er wordt gesproken over verpleegkundig leiderschap. Dat schrijft Drs. Nannie Wiegman, directeur van het Florence Nightingale Instituut.
'Florence Nightingale is het ultieme rolmodel'

Wiegman heeft naar aanleiding van de Dag van de Verpleging – in samenwerking met Bureau Lambregts – een aantal verpleegkundig leiders letterlijk op de kaart gezet. Honderd rolmodellen vullen de ansichtkaart ‘In het voetspoor van Florence Nightingale’. Wiegman: ‘En daarmee de beeltenis van dat ene grote voorbeeld dat elke verpleegkundige op de een of andere manier koestert, Florence Nightingale.’ Het gaat op de ansichtkaart om verpleegkundigen uit het verre verleden, uit het heden maar ook om hen die een belofte voor de toekomst zijn.’

Verpleegkundig leiderschap
De verpleegkundig op de ansichtkaart, zo’n zeventig stuks van nu, treden zelfbewust naar buiten, durven volgens Wiegman te inspireren en te motiveren, maar zijn ook vasthoudend en tegendraads als dat nodig is. In de praktijk, in onderwijs en onderzoek, en in management en beleid. ‘Vraag hen wat ze zelf onder verpleegkundig leiderschap verstaan en ze noemen in ieder geval de liefde voor het verpleegkundig vak,’ aldus Wiegman. ‘Dat is voor hén de basis voor verpleegkundig leiderschap. Maar er is meer voor nodig. Een korte ronde langs een zestal verpleegkundigen van nu, die ook op de kaart staan, met de vraag wat ze zelf onder verpleegkundig leiderschap verstaan, geeft een mooi beeld van een aantal eigenschappen, die bij Florence Nightingale ook hoog in het vaandel stonden.’

Wat is verpleegkundig leiderschap volgens de volgende rolmodellen?
– Anneke Francke, hoogleraar en programmaleider V&V bij het NIVEL ‘fungeren als rolmodel en inspirator voor collega’s’.
– Hanneke Hillmann, oud-directeur van het LEVV: ‘Een verpleegkundig leider is iemand die ‘voorwaarden schept, zodat anderen goed en plezierig kunnen werken’
– Ariane Hamming, projectleider ZonMw programma Palliatieve zorg : ‘Verpleegkundig leiderschap is het ‘consequent en consistent handelen vanuit de visie de verbinding te vormen tussen alle betrokkenen, die zich ontfermen over gezondheid en welzijn van mensen’.
– Marieke Schuurmans, hoogleraar en lector ouderenzorg : ‘Verpleegkundig leiderschap, ongeacht je functie, initiatief en verantwoordelijkheid nemen om de zorg te verbeteren en anderen daarin mee te krijgen’.
Marian Kaljouw, voorzitter: ‘Liefde voor het vak en liefde voor de mens’.

Bestel de ansichtkaarten via het Florence Nightingale Instituut www.fni.nl

VolkskrantBanen
Door: redactie Nursing

4 REACTIES

 1. Leiderschap legt het accent verkeerd naar mijn mening. Ik voel hierin mee met de andere jos. Ik werk in een zelfsturend team zonder leider; ieder werkt daar vanuit zijn eigen persoonlijke en professionele kwaliteiten samen met de anderen in het team. Niemand de baas, werken op basis concensus. En dat werkt fantastisch kan ik je wel zeggen. Je wordt als verpleegkundige voluit aangesproken in je verantwoordelijkheid. Je mag met de andere in het team alles zelf beslisen. Dat geeft me toch een energie joh. En dat zonder leiders. Je ieder leidt zichzelf en je helpt elkaar daarmee als dat nodig is. Zo komen alle kwaliteiten die een leider moet hebben wel aan de orde, maar in een samenwerkingscontekst. Als je een beetje thuis bent in wijkverplegingsland weet je nu ook waar ik werk

 2. Lees alle reacties
 3. Florence N. is zeker een voorbeeld voor verpleegkundigen. Maar ook voor wiskundigen en medisch administrateurs heeft ze bijzondere betekenis. Haar boekje uit 1860 ” notes om nursing” is nog steeds actueel. Verpleegkundigen kennen vele voorbeeldige collegae. De specialist Ggz roemt Hildegard Peplau; kinderverpleegkundigen mogelijk Sr Callista Roy. In Nederland zijn talloze opvallende verpleegkundigen bekend. Zowel in het heden als in de geschiedenis van ons beroep. Het is goed dat Nannie Wiegman en Cecile Aan de Stegge ons gezamenlijk verleden levend houden. En niet alleen met passie, maar op met wetenschappelijke methoden. Laten we zuinig zijn op onze roots en de aankomende collegae er over informeren. Zo delen we allen in onze beroepsgroep.

 4. Als het zo lees dan acht ik het nogal discutabel.
  Plaats de tijd in proporties en je krijgt een ander beeld van het geheel.
  Zo konden vrouwen in die tijd niet erven..dat was het voorrecht van de mannelijk lijn(als die er waren)en vrouwen waren overgeleverd aan het karakter van de erfgenaam om rond te komen.Er heerste dezelfde hebzucht…dat was een achtergrondsaspect van Florence…Die vrouwen uit hun stand hoopten op een frotuinlijke echtgenoot en anders mochten ze braaf zitten en beleefd zijn.Roddel etc.Dus moesten die vrouwen maar in een soort zorgfunctie worden geplaatst- voor een cadeautje/emolument,dan waren ze nog steeds huwbaar en konden zorgen voor anderen…
  Een soort van antivervelingtherapie-zeker voor de muurbloemen.Als dat dan het rolmodel moet zijn…
  Dan kijkend naar de definiëringen van “leiderschap”.Het beeld doemt dan toch op van leiders en volgers, functiemacht en lijn.
  Je mag al blij zijn als mensen zich vakmatig zelf “managen”.”Leiderschap”bekt lekker en suggereert een hoop; geen leider-> dan loser en follower.
  Denkend denken en doende doen
  Ik vraag me af wiens leider ja dan moet zijn en hoe dit dan vorm en inhoud krijgt in platte hierarchische organisaties
  Buiten een paar ideologische kant heeft iedereen zo een eigen mening over “leiderschap”(of bedoelen ze eigenlijk “lijderschap”?)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.