Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNI lanceert virtueel kenniscentrum over de verpleging

Het Florence Nightingale Instituut (FNI) lanceert vandaag haar nieuwe virtuele kenniscentrum over de verpleging en verzorging.
FNI lanceert virtueel kenniscentrum over de verpleging
Foto: Isabel Nabuurs

Het fysieke verpleegkundig museum van het FNI, gehuisvest in een historisch pand in het Gelderse Zetten, sloot in 2012 definitief haar deuren. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de wederopstanding van het museum als virtueel kenniscentrum. Speciaal voor deze stap heeft het FNI de fysieke collectie – denk daarbij aan uniformen, insignes, egodocumenten, drinkschuitjes, ondersteken en affiches – volledig laten digitaliseren.

Groeiwebsite

Op de website van het FNI passeren nu aan de hand van korte blokjes met feiten, beelden, verhalen en objecten allerlei thema’s uit de geschiedenis van de verpleging en verzorging de revue. Elk thema is opgezet als een magazine, zodat je gemakkelijk door de geschiedenis kunt scrollen. Wie dieper wil, kan naar de geschiedkundige bronnen gaan. Om de site levendig te houden, zijn er ook actuele bronnen: blogs en eigen ervaringen van verpleegkundigen en verzorgenden. De website is een groeiwebsite: er komen steeds meer thema’s bij in de loop van de tijd. Voor het onderwijs zijn er educatieve opdrachten, die eenvoudig in de les zijn in te passen.

Neem vast een kijkje op de vernieuwde website van het Florence Nightingale Instituut. Ga naar de website>>>

Uniek voor de museumwereld

‘Wat we hier doen, is in de hele museumwereld nog nooit vertoond,’ vertelt directeur Nannie Wiegman in Nursing mei. ‘Musea digitaliseren wel, maar altijd in dienst van het fysieke museum. Hier is het andersom: we hebben de website en dat is het. Geen vitrines meer, geen live bezoekers. Je kunt je afvragen of je nog van museum mag spreken, alleen de kerntaken doen we nog. Er is een collectie, die we beheren en beschrijven. Die collectie blijft nog te zien, maar dan in reizende exposities. Natuurlijk heeft online werken nadelen. Gezellige uitjes met de klas of de afdeling naar het museum zijn er niet meer bij. Maar daar staan zoveel voordelen tegenover. Een kenniscentrum dat 24/7 open is. En als we een stuk willen lenen uit Duitsland, hoeft er geen koerier aan te pas te komen. Een goede foto volstaat. Zo kunnen we de geschiedenis van de hele nursing science binnen onze muren halen. Virtueel dan. Als fysiek museum trokken we tienduizend bezoekers per jaar. Als virtueel kenniscentrum verwachten we er veel meer.’

In Nursing mei vind je een uitgebreid interview met Nannie Wiegman. Nieuwsgierig? Neem een abonnement op Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.