Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

FNV: ‘Pilot wijkverpleging is bezuiniging’

Vakbond FNV Zorg en Welzijn roept de leden in de gemeenten Utrecht, Ommen, Hardenberg en Zwolle op om zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea in te wisselen voor een andere verzekeraar. Reden voor de oproep is de pilot wijkverpleging van de zorgverzekeraar.
FNV: 'Pilot wijkverpleging is bezuiniging' Foto ANPFoto
FNV: 'Pilot wijkverpleging is bezuiniging' Foto ANPFoto

Dat meldt persbureau ANP. Volgens FNV-bestuurder Cor de Beurs is de proef ‘niet meer dan een ordinaire bezuiniging’. ‘Niet alleen wordt de keuzevrijheid van klanten om zeep geholpen. Ook worden thuiszorgaanbieders die buiten de boot vallen gedwongen om hetzelfde werk te doen voor minder geld.’ Volgens de bond worden ook ziekenhuizen en huisartsen benadeeld door de proef. Zo bestaat de kans dat gespecialiseerde teams die patiënten begeleiden die uit het ziekenhuis ontslagen zijn hun werkzaamheden zullen stoppen. Hiervoor waarschuwden brancheorganisatie ActiZ en vereniging van specialisten in ouderengeneeskunde Verenso eerder dit jaar ook al.

Pilot Zilveren Kruis gaat door

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis mag doorgaan met de pilot ‘Zorg in de wijk’ in Utrecht. Dat heeft de rechter bepaald in een uitspraak >>>

Reactie Zilveren Kruis

Een woordvoerster van Zilveren Kruis Achmea benadrukt tegen het ANP dat specialistische zorg en specialistische zorg voor kinderen buiten de pilot blijven. ‘Voor circa 80 procent van de klanten blijft de situatie zoals deze is’, benadrukt ze. Ook stelt ze dat de proef voor veel minder papierwerk zorgt. Daarnaast zal de regisseursrol voor de wijkverpleging, zoals de overheid deze voor ogen heeft, op deze manier beter ingevuld worden. Om er zeker van te zijn dat thuiszorgorganisaties niet onder de kostprijs hebben ingetekend, heeft Achmea daarvoor ook een ondergrens ingesteld.

1 REACTIE

  1. Huisartsen in Utrecht hadden al geprotesteerd tegen dit plan, omdat de nu goed opgebouwde samenwerking tussen verschillende specialismen verloren gaat. Cliënten kunnen hun vaste zorgverlener niet blijven houden, omdat Zilveren Kruis Achmea de dienst uitmaakt! Hoezo te veel macht bij de ziektekostenverzekeraar en waarom laat iedereen dat maar gebeuren?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.