Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Fout gebruik van pgb moet aangepakt worden’

Veel cliënten met pgb gebruiken dit niet op de goede manier. Samen met de belangenvereniging van budgethouders Per Saldo wil staatssecretaris Bussemaker opnieuw bekijken wie recht heeft op pgb en wie niet.
'Fout gebruik van pgb moet aangepakt worden'

Mensen die in aanmerking komen voor thuiszorg kunnen kiezen voor ZIN (Zorg In Natura) of voor een Persoonsgebonden Budget (PGB). Verpleegkundigen adviseren de cliënt welke vorm van zorg ze het beste kunnen nemen. Volgens Bussemaker is het echter maar de vraag of alle pgb-houders voldoen aan de oorspronkelijke criteria. Bovendien is een deel van de cliënten zich onvoldoende bewust van het feit dat ze bij het gebruik van pgb zelf de regie over de zorg moeten voeren. Daarmee vloeit pgb-geld weg naar allerlei bemiddelingsbureaus, die bijvoorbeeld de administratie of de zorginkoop voor de pgb-houder verrichten.

Oneigenlijk gebruik van persoonsgebonden budget (pgb)
Daarnaast wordt het pgb door zorgaanbieders soms gebruikt als aanvulling op de ‘normale’ zorgcontracten. Als een zorgaanbieder meer zorg wil leveren dan met het zorgkantoor is afgesproken of wanneer de regionale contracteerruimte is uitgeput, worden zorgvragers niet zelden naar de pgb-regeling doorverwezen. Om dit verkeerde pgb-gebruik in te perken wil Bussemaker dit voorjaar antwoord op de vraag wie nu eigenlijk aanspraak moet kunnen maken op het pgb en hoe de oorspronkelijke doelstelling beter verankerd kan worden.

Skipr
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer achtergronden over je vak? Abonneer je op Nursing!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.