Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik methylfenidaat ‘zorgelijk’

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maakt zich zorgen over het hoge aantal volwassenen dat methylfenidaat gebruikt bij ADHD. Voor hen is dit middel namelijk niet geregistreerd. Methylfenidaat is de werkzame stof in Ritalin, Concerta, Medikinet en Equasim.
1-methylfenidaat-272x272.jpg

 Aanleiding voor de bezorgdheid van het CBG is een recent rapport van Bijwerkingeninstituut Lareb over het gebruik van methylfenidaat door volwassenen. Hieruit blijkt onder andere dat ongeveer een derde van de gebruikers ouder is dan 25 jaar. Dit zijn zo’n 57.000 gebruikers.

Verpleegkundigen

Het CBG is in gesprek met behandelaars en patiëntvertegenwoordigers om hen opnieuw te wijzen op de risico’s van methylfenidaat. ‘De kunst is om scherp te blijven op bijwerkingen’, aldus een woordvoerder van het CBG. Verpleegkundigen kunnen hier ook een rol in spelen: ‘Je somber voelen bijvoorbeeld of hartkloppingen hebben, herkennen patiënten niet altijd als een bijwerking. Daar kun je als verpleegkundige alert op zijn.’

Bijwerkingen

Volgens CBG en Lareb zijn de bijwerkingen van methylfenidaat te risicovol voor volwassenen. Daarom heeft het CBG het gebruik niet goedgekeurd voor gebruik door volwassenen met ADHD, ook al schrijft de richtlijn van psychiaters het middel voor als eerste keus. Zo hebben gebruikers een verhoogd risico op hart- en vaatziekten door hoge bloeddruk, en op psychische bijwerkingen zoals manische en paranoïde psychoses. ‘De beperkte werkzaamheid weegt niet op tegen de bijwerkingen van methylfenidaat’, stelt het CBG op haar website.

Afweging

Dat volwassenen toch methylfenidaat voorgeschreven krijgen, is mogelijk omdat de arts bepaalt of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Bovendien moet de arts deze afweging regelmatig opnieuw bekijken en de bloeddruk controleren.

Kinderen

Methylfenidaat is wel goedgekeurd voor gebruik bij kinderen en jongeren met ADHD. Volgens het CBG zijn bij hen de risico’s op bijwerkingen lager.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.