Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Gebruik sociaal netwerk om jongens te werven

Het concept ‘Ik Durf!’ van Manon van der Sar heeft de Battle of Concepts van het Zorginovatieplatform (ZIP) gewonnen. Met haar concept wil ze jongens enthousiast maken voor de zorg door het gebruik van sociale netwerken.
Gebruik sociaal netwerk om jongens te werven

Winnares Van der Sar stelt in haar concept dat jongens heel gevoelig zijn voor het huidige imago van de zorg. Zij laten hun beroepskeuze onder andere afhangen van het imago van het beroep, de baankansen en de beroepskeuze van vrienden. ‘De druk van familie en vrienden is zwaar. Veel jongens die voor de zorg kiezen doen dit met nog enkele bekenden’, schrijft Van der Sar in haar conceptplan. Daarom vindt zij dat jongens moeten durven kiezen voor de zorg.

Sociale netwerken
Om dit te bevorderen ontwikkelde zij het concept ‘Ik durf!’ waarin ze aangeeft dat stoer en zorgzaam prima samengaan. Door middel van sociale netwerken als hyves, facebook en flickr kunnen accounts worden aangemaakt, waarvan jongens lid kunnen worden. ‘Het volgen of toevoegen van deze accounts vraagt om lef. Met een klik op de knop heb je wel toegang tot een zorgnetwerk’, schrijft Van der Sar. ‘Door de sociale verbondenheid wordt het mogelijk om op een laagdrempelige manier de zorg te betreden.’

Concepten verspreid onder zorginstellingen
Met de wedstrijd werden jongeren uitgedaagd na te denken over de toekomst van de zorg. Zij moesten een plan bedenken om mannen te interesseren voor een carrière in de zorg, zodat dat het arbeidsaanbod van mannen in deze sector wordt vergroot. In totaal werden er 41 ideeën ingezonden. Deze concepten, waaronder het plan van Van der Sar, worden nu verspreid onder bestuurders van zorginstellingen. Zij kunnen besluiten het concept te gebruiken om meer mannen voor hun instelling te werven.

Battleofconcepts.nl
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Opleidingsstelsel zit inderdaad niet goed in elkaar. Om te beginnen het competentie gericht leren, men krijgt m.i. te weinig vakkennis aangeleerd. Wat voor de vroegere A inservice opgeleiden pleeg vanzelfsprekend is te kennen is niet meer vanzelfsprekend ( als ik mijn oude heer mag geloven, die heeft ZV,A,B,IC,SOSA ambu, kader maar dat even ter zijde ) Vind competentie gericht leren te ongestructureerd en laat de leerling maar vladderen en word op vraag onderwijs gegeven. Dat lukt al niet op HBO of universiteit, laat staan op MBO. Die hebben over het algemeen toch meer sturing nodig.
  Deelkwalificaties heb ik wel prettig ervaren. Maar het beste is denk ik dat de instellingen zelf de opleidingen weer gaan geven, uiteraard naar landelijke ( of inmiddels europese ?? ) normen.
  VIGers kunnen wel doorstromen maar moet over het algemeen hemel en aarde bewegen om ergens te komen.
  En waarom ? Maargoed wellicht dat de 1 miljard investering in de zorg en dat men 12.000 mensen wil gaan opleiden in dit kabinet iets goeds brengt. Mag hopen dat ik bij die 12.000 mag zitten om verder te kunnen opleiden. Ik zie mezelf niet eeuwig VIG blijven!

 3. Imago is inderdaad een groot probleem. Ik ben dan een VIGer en het is heel erg lastig uit te leggen aan de maatschapij wat die doen en wat die kunnen. Inderdaad het beeld dat die alleen maar wassen wat totaal niet klopt met de werkelijkheid. Voor de buitenwereld bestaan VIGers niet. Ik probeer ook voor een opleidingsplaats in aanmerking te komen om door te leren maar dat is makkelijker gezecht dan gedaan. Er zijn domweg te weinig opleidingsplaatsen of geen budget ect ect. In ziekenhuizen zie je vaak dat ze enigzinds met argwaan naar VIGers worden gekeken die solliciteren voor de verkorte opleiding niv 4. Dan komt men bijvoorbeeld met IQ testen, voorwerk periodes, noem al die zaken maar op. Terwijl een blanco iemand met een VMBO-theorie of HAVO zo aan de slag kan. Dus ik vind dit soort stukken of andere artikelen over werven en opleiden van mensen wel erg leuk, maar mijn ervaring is dat als het puntje bij het paaltje komt erg moeilijk is verder te komen in de zorg. En dat in een tijd waarin een leven lang leren en studeren word promoot ?? Ik overweeg de laatste tijd steeds meer de zorg te verlaten omdat ik het gevoel heb in deze sector niet echt verder te komen….

 4. Quinten:
  Verzorgende hebben we meer nodig in de toekomst. Zij komen er slechter van af dan de vp-ers. Bewezen is dat de verzorgenden het zwaarder hebben in hun werk dan vpk. Vaak omdat Verzorgende beperkt zijn w.b settingen.
  En relatief gezien het zwaardere werk doen bijvoorbeeld de basiszorg.

 5. @ broeder
  Je slaat de plank op zijn kop, exact zoals je het beschrijft.
  Voor vigers (niv3) zijn er nauwelijks doorgroei mogelijkheden, laat staan erkenning. Voor vp-ers is dit veel meer, zij worden over het algemeen beter gewaardeerd. Havisten , kunnen wel alles bereiken, wij echter doen daar vaak jaren over.
  Nog steeds zijn scholen , instellingen te kritisch naar zijn aspiranten. Zolang er geen erkenning is kan de zorg het wel schudden!
  Daarnaast zit het opleidsings stelsel wat mijn betreft verkeert in elkaar.

 6. De zorg is zo breed, juist deze keuze bepaald je stoerheid. Verzorgingshuis of Ziekenhuis, ziekenhuis klinkt toch stoerder. Echter kun je twisten over functie’s. Verzorgende of Verpleegkundige? Een verzorgende wast toch alleen maar? Daar heb je al de verdeling van stoerheid. Wat is dan stoerheid? ik heb het liever niet over stoerheid, maar over verantwoordelijkheid. Stoerheid is ons opgelegd door de maatschappij, we kunnen immers onzelf niet meer zijn. Dit soort promotiefilmpjes slaan de plank mis, een soort mis-advertising. Wil je dit vak aantrekkelijker maken, begin dan bij de oorsprong. Aantal voorbeelden
  – Meer perspectieven, doorgroei mogelijkheden
  – Vernieuwde moderne zorg (o.a ICT)
  Moderne v/v huizen , frisse uitstraling
  – Betere start salaris met snellere doorgroei en
  hogere uitloop
  – Verjongende organisatie (minder oude werknemers)
  – Afschaffen van de Helpende opleiding. Je word
  Verzorgende of Verpleegkundige
  – Nieuwe term voor Verzorgende. Nu associeert men een Verzorgende als iemand die alleen maar de basiszorg uitvoerd.
  – Mogelijkheden tot thuiswerken, bijvoorbeeld als EVV-er.
  – Betere contracten, wil zeggen meer uren werken, dus meer centen.
  – Langere werkdagen (bijv. 4×9 uur)
  Ik kan nog wel even doorgaan, maar dit zijn de belangrijkste. Dit geld overigens niet alleen voor mannen, maar ook voor de dames. Het probleem zit hem bij mannen vooral in de imago, speel daar op in.

 7. Het is voor de meeste jongens een ‘drempel’ die je moet overstappen. Niet door de opleiding. Maar door de vooroordeel die er heerst over verpleegkundige. Toen ik nog op de middelbare school zat en ik mijn beroepskeuze test deed. Kwam er uit dat verpleegkundige het best bij mij paste. Ik dacht toe: ‘Ik verpleegkundige? Echt niet!’ (te lezen in mijn eerste blog: https://www.nursing.nl/collega-s/weblogs/blog/6091/ik-verpleegkundige-echt-niet ).
  Maar ik kan het alleen maar toejuichen! Zeker als ik ik zie en hoor dat we te maken gaan krijgen met een vergrijzing. En dat verpleegkundigen in de toekomst nog(!) harder nodig zijn dan nu. Dus meer jongens in de verpleging zou zeker een goede stap zijn!
  Groetjes Quinten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.