Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties35

‘Gebruik van wasdoekjes twee keer zo snel’

Het wassen zonder water van patiënten in ziekenhuizen en verpleeghuizen biedt zo veel voordelen dat het gebruik van wasdoekjes waarschijnlijk flink stijgt in de toekomst.

Dit blijkt uit onderzoek van verpleegafdeling E20 (Maag- Darm- Lever- en Nierziekten)in het Nijmeegse UMC St Radboud. Wassen zonder water met wasdoekjes gaat de helft sneller en is aangenamer voor de patiënt.

Verpleegkundigen testen wasdoekjes
Drie maanden lang werden patiënten op de afdeling MDL gewassen volgens deze methode. Er werden soortgelijke producten van drie leveranciers getest. Patiënten en verpleegkundigen konden hierbij aangeven hoe ze dit ervoeren.

Wasbeurt korter
In totaal zijn 139 wasbeurten geëvalueerd. Het ‘overall’ resultaat van de pilot: zowel patiënten als verpleegkundigen waarderen de nieuwe wasmethode. ‘Het wassen met de washandjes gaat twee keer zo snel’, zegt één van de onderzoekers, Getty Huisman. ‘In plaats van een half uur duurt een wasbeurt van een patiënt nu iets minder dan een kwartier.’

Minder fysieke belasting
Ook niet onbelangrijk -de fysieke belasting voor de verpleegkundige daalt. Maar nog meer geldt dit voor de patiënt. Die hoeft minder vaak van ligging te wisselen dan voorheen, toen hij nog afgedroogd moest worden. Wat betreft het gevoel fris en schoon te worden, is er ook lof voor de washandjes. Alle patiënten gaven hier de score ‘goed’ of ‘voldoende’ voor. Bijna 80 procent van de onderzochte patiënten vindt de nieuwe wasmethode een ‘goed’ alternatief voor de traditionele wasbeurt.
 
Oplossing personeelstekort
Veel verpleeghuizen en ziekenhuizen werken al met ‘wassen zonder water’. Het wassen zonder water staat in de belangstelling als antwoord op dreigend personeelstekort in de zorg. 

 
De Gelderlander
Door: Redactie Nursing

Lees ook het artikel dat Nursing vorig jaar publiceerde over het wassen zonder water in het ziekenhuis in Sittard.

35 REACTIES

 1. Het is wel van belang dat je PER PATIENT het hele pakje gebruikt en niet maar 2 doekjes. Anders gaat de werking van het doekje verloren en kweek je schimmels. Als de verpakking dicht is kan de magnetron nooit stinken naar die doekjes, wel als je de verpakking geopend opwarmt.

 2. Lees alle reacties
 3. ik hoef niet gewassen,ik ben al gewassen..
  vroeger hadden de mensen niet eens een badkamer.
  wasen is bij veel zorgvragers geen prioriteit.
  tuurlijk willen we schone zorgvragers en dat gaat ook met doekjes.
  hebben ze het ook niet zo koud op de badkamer als je geen water gebruikt.
  je kunt water ook drinken Bernadette…

 4. Vilans, het kenniscentrum voor langdurende zorg doet in 2010 onderzoek naar verzorgend wassen thuis. In dit onderzoek staan de ervaringen centraal van mantelzorgers 65+ die hun partner verzorgen. Mogelijk kan verzorgend wassen de mantelzorger ondersteunen. Wie kan daarover meepraten?

 5. Wassen zonder water is niet uit noodzaak geboren. Wassen zonder water voorkomt verspreiding van infecties, verbetert de huid, is minder belastend voor zieke, kortademige en vermoeide cliënten en is minder belastend voor de zorgverleners. Het heeft alleen maar voordelen en geen nadelen. Behalve dat iedereen er zijn eigen onderbuikgevoel bij heeft. Heb je je al eens afgevraagd wat de invloed van water, kalk en zeep op de huid is? weet je hoe een waskom wordt gereinigd en hoe dit eigenlijk zou moeten? weet je wat er nog meer gedaan wordt met een waskom, bijvoorbeeld tijdens epidemieën met buikgriepvirus? ik weet de antwoorden.

 6. Ik ben het met Ellen eens. Het swashen is geboren uit nood en dadelijk mag je niet eens meer met water gewassen worden. Ab Klink gezien bij Paul en Witteman??
  Water een van de belangrijkste elementen in het leven, het bestaan, patienten kunnen al niet meer met de voeten door het gras, water, weinig buiten etc. Nu wordt hen het laatste beetje natuur ook nog afgenomen.
  Inderdaad, ga jezelf eens swashen een hele week, hoe voel je je dan. Wil jij het, wil jij niet nog dat beetje water aan je lijf voelen…………..
  Ik begrijp dat het op sommige momenten een uitkomst kan zijn, maar het moet zeker geen must worden.

 7. In het verpleeghuis waar ik werk op een PG afdeling gebruiken wij deze doekjes ook, vooral als er sprake is van agressie, spierstijfheid en in terminale situaties. Waar ik aandacht voor wil vragen is de belevingsgerichte benadering van clienten. Dementerende ouderen zijn gebaat bij herkenning van materialen en bij aansluiten bij hun gewoontes. Dat raakt toch verder uit beeld met een opgewarmd doekje wat uit de magnetron komt.

 8. Ik ben werkzaam op een verpleegafdeling en heb de laatste maanden ook met dit nieuwe systeem gewerkt. ik zelf maar ook hele boel reactie van de bewoners zijn negatief. Het enige positieve is inderdaad het spaart tijd.Voor de rest heb ik het gevoel maar ook de bewoners dat ze niet fatsoenlijk zijn gewassen. Nadrogen is niet aan de orde meer met dit systeem omdat de lotion wat in deze washandjes zit meteen zou opdrogen. Dit is echter niet van toepassing bij huidplooien en bij het onderlichaam. Het is bewezen dat dit nieuwe systeem de kans op smetvlekken vergroot. En ook bij mensen die incontinent zijn neemt de uitscheings geur van urine en feaces niet af ondanks de bijgeleverde schuim (bus) die de geur niet neutraliseert. Als men dagelijks op deze manier gewassen wordt is dit geen pretje, huid schilfers worden op deze manier niet voldoende verwijderd zoals men doet wassen met water en zeep en afdroogd met een fatsoenlijke handdoek. Mijn mening is dit systeem alleen ontworpen om nog meer te kunnen bezuinigen. De wasbeurt is voor mij contact maken met de bewoners al is het dan dit half uur per dag dat je intensief met iemand in gesprek kunt gaan tijdens dit zorgmoment. Vaak is er door tijdgebrek geen tijd voor de innerlijke mens, wat ook zeer belangrijk is als je gekozen hebt om in de zorg te gaan werken. Het werken met dit systeem geeft mij het gevoel van meer productie maken, maar hebben het hier toch met mensen te doen en daar gaat het om. Dat brokkelt steeds meer af als de regering zo blijft doorgaan.

 9. Wij hebben in het verpleeghuis ook gewassen zonder water, mijn ervaring is negatief.
  In de zorg is het belangrijk dat iedere bewoner zichzelf blijft, maar met doekjes wassen ruiken alle bewoners hetzelfde.
  Nog een nadeel is, het spaart tijd dat klopt, maar ipv dat je die tijd aan de bewoners kan besteden, wordt er minder personeel ingezet!!!!!
  Met nog minder personeel meer zorg verlenen dat is wat de regering wil en het gaat ze nog lukken ook.
  Ik vind het onmenselijk dat verpleeghuis bewoners zo worden behandeld.
  Je hele leven hard gewerkt en dan word je zo behandeld, triest vind ik het.
  !voordel dan tot slot, voor terminale mensen is het minder belastend, dus prettig.

 10. Ik heb begrepen, dat het in de eerste instantie de bedoeling was om de huidverzorging op een gemakkelijker manier te doen bij patienten na een operatie. Daar kan ik me bij voorstellen, dat je de eerste dagen blij bent als ze je niet heen en weer door het bed rollen.Na een paar dagen kan er wel weer gedouched worden. En zo vind ik het een goede oplossing.
  Maar als de washandjes gebruikt gaan worden als excuuslappen om nóg minder aandacht aan patienten te gaan besteden, dan maar liever niet.Een warme douche is toch voor iedereen heerlijk? Ook dat praatje tegelijkertijd is toch geweldig?
  Ik zou willen zeggen: kijk naar de behoefte van de patient en blijf denken.

 11. Ik ben nog niet zolang werkzaam in de zorg, maar naar mijn mening moet je gewoon per patient/bewoner/client kijken wat het beste voor die persoon is.
  Daarnaast denk ik niet dat er gekort moet worden in de tijd die je daadwerkelijk aan bed besteed met de persoon…maar aan alle papperassen die eromheen geregeld moeten worden..daar gaat veel tijd in zitten! de tijd die je voor de patienten/bewoners/clienten hebt is kostbaar. Je ziet heel vaak dat er maar weinig individueel contact is met de persoon, met name in verpleeg of verzorgingshuizen denk ik daar het daar ook gewaardeerd wordt door de bewoners dat je tijd voor ze neemt.
  Gr. Stephanie

 12. Mijn ervaringen zijn zeer positief over de waslapjes. Ik werk op een neurologische afdeling en het biedt zeker voordelen voor patiënt en verpleegkundige. 1) het bespaart tijd; 2) lichamelijke belasting/activiteit is minder voor beiden; 3) in de waslapjes die wij hebben zit een soort bodylotion die zienderogen een betere huidconditie laat zien!
  Voor bedlegerigen of mensen die niet aan de wastafel worden gewassen ideaal!

 13. Wij hebben de doekjes een paar jaar geleden op proef gehad in ons verpleeghuis. Behalve dat ze onbetaalbaar waren, waren ze ook niet handig. Vooral voor incontinente patiënten, moest je soms wel 3 pakjes meenemen. Deze waren dan al afgekoeld aan het einde van de wasbeurt. Voor de schaamstreek ook niet verantwoord. We hadden toen veel vaginale schimmelinfecties. Dus niet doen!!! Misschien leuk als snoetenpoeters of een toiletbezoek tijdens een uitstapje? En dat “lichaamelijk ontlastend” voor de cliënt snap ik ook niet helemaal, wassen en drogen doe je toch in de zelfde houding?

 14. ik werk op een PG verpleegafdeling en ook wij gebruiken deze washandjes.
  ik moet zeggen dat ik er niet helemaal kapot van ben.Voor mensen die terminaal zijn is het een uitkomst, maar voor de overige bewoners was ik toch liever met water en zeep.De mensen ruiken toch meer naar zweet dan als je ze gewoon met water en zeep wast.En als je dan wat vaker over de huid gaat dan lijkt het net of er een plakachtige laag op de huid achter blijft.Sommige bewoners kunnen niet tegen de parfum die in de washandjes verwerkt zitten en die worden dan met een parfumvrije washandje gewassen maar ook dan hebben sommige hier irritaties van.
  Nee dan was ik liever met water en zeep en sta ik wat langer aan het bed.

 15. Als er tijd en (met name) geld bespaard kan worden, kan opeens van alles. Hoezo “de mens” staat centraal?
  Ook in de zorg draait alles steeds meer om productie!! Kwantiteit ten koste van kwaliteit. Te erg voor woorden.
  Niet zo vreemd dat er steeds minder jeugd zich aangetrokken voelt om in de gezondheidzorg te willen werken

 16. Verzorgend wassen met een goed kwalitatief product biedt voor iedereen voordelen als het vnl ingezet wordt in plaats van de traditionele waskom (wasverzorging op bed).
  Wasverzorging is minder belastend
  Positief effect op de huidconditie
  Hygiënischer gewassen worden
  Zelfredzaamheid
  Eigenwaarde gevoel
  Meer tijd voor andere zorg
  Meer kwaliteit van zorg
  Minder fysieke belasting
  Meer tijd voor andere zorg
  Tevredenheid door het kunnen bieden van een hogere zorgkwaliteit
  Huidconditie eigen handen
  Tijdsbesparing
  Tevredenheid personeel
  Minder gevolgen aangaande fysieke belasting zorgverleners (ARBO)
  Positief effect op ziekteverzuim
  Hygiënischer werken (kruisbesmettingen)
  Logistieke voordelen
  Financiële voordelen
  Is waarschijnlijk ook milieuvriendelijker. Denk maar aan al dat water, de energie die nodig is om dit water te verhitten en aan de schoonmaak/wasmiddelen die ingezet worden!

 17. Ik heb inderdaad ook kunnen “swashen”zoals het dan genoemd word, en ben er niet ontevreden over. Blijf er wel bij dat daarnaast geregeld iemand een douchebeurt moet kunnen krijgen.Dan heb ik het over verpleeg, of verzorgingshuisbewoners. Helaas gaat het waarschijnlijk niet of dit aangenamer is voor de betrokkenen maar of er nog meer bezuingd kan worden op personeel. Dus, tijd over en dan quality time, nee, we kunnen evenveel met weer minder.

 18. Deze manier van wassen vind ik perfect voor mensen die adl afhankelijk zijn of aan de monitor liggen maar zich zelf wel willen wassen voor zover dat gaat met al die draden. Maar je moet wel opletten want je ziet maar een keer een deel van het lichaam in plaats van 4 keer tijdens het wassen met water en zeep op bed.

 19. waarom zou het holistische verzorgen verdwijnen als je met wasdoekjes wast? Het is minder belastend voor de patient, de huid van de patient droogt er veel minder door uit. Patienten ervaren het als prettig en goed. Voor ons als verpleegkundigen is de fysieke belasting minder (of vinden jullie de fysieke belasting dan te laag worden??)
  Wat wil je dan nog meer? Ik wil (als IC-vpk) echt niet meer zonder hoor!

 20. waarom zou het holistische verzorgen verdwijnen als je met wasdoekjes wast? Het is minder belastend voor de patient, de huid van de patient droogt er veel minder door uit. Patienten ervaren het als prettig en goed. Voor ons als verpleegkundigen is de fysieke belasting minder (of vinden jullie de fysieke belasting dan te laag worden??)
  Wat wil je dan nog meer? Ik wil (als IC-vpk) echt niet meer zonder hoor!

 21. Maar toch blijf ik liever wassen met gewoon water en zeep; schoner gevoel
  minder belastend allen nodig bij ernstig zieke mensen maar gewone verpleeg en verzorgingshuisbewoners zijn maar wat blij met een wat langere wasbeurt waardoor ze meer persoonlijke aandacht krijgen, als je sneller klaar bent met de verzorging verzint men wel weer papierwerk etc., de kwaliteit is er niet minder om en mileuvriendelijker? wat dacht je van het afval wat verbrand moet worden, daarbij denk ik dat ik zelf toch ook liever water en zeep gebruik en lekker kan douchen. Nog even en we krijgen pilletjes in plaats van eten want dat scheeld tijd, afwas en veel minder toiletgangen we nemen er dan meteen een robot bij om de wasdoekjes te gebruiken.

 22. Minder dan een kwartier per wasbeurt, dus meer tijd over voor het inullen van rapporten, maken van plannen, evalueren van zorg. We moeten ons schamen! Wassen is meer dan ‘schoonmaken’, het is ook aandacht en aanraking. Wasdoekjes alleen (tijdelijk)voor mensen voor wie aanraking echt vervelend is.

 23. beide optie’s hebben zo zijn voor en tegen. De doekjes koelen heel snel af en de magnetron stinkt naar de geur van de doekjes. Maar je hebt zo geen geklieder meer met water en zeep en de doekjes zijn huidvriendelijk en dat is niet van alle zeepsoorten te zeggen.

 24. Verzorgend wassen met een goed kwalitatief product biedt voor iedereen voordelen als het vnl ingezet wordt in plaats van de traditionele waskom (wasverzorging op bed).
  Wasverzorging is minder belastend
  Positief effect op de huidconditie
  Hygiënischer gewassen worden
  Zelfredzaamheid
  Eigenwaarde gevoel
  Meer tijd voor andere zorg
  Meer kwaliteit van zorg
  Minder fysieke belasting
  Meer tijd voor andere zorg
  Tevredenheid door het kunnen bieden van een hogere zorgkwaliteit
  Huidconditie eigen handen
  Tijdsbesparing
  Tevredenheid personeel
  Minder gevolgen aangaande fysieke belasting zorgverleners (ARBO)
  Positief effect op ziekteverzuim
  Hygiënischer werken (kruisbesmettingen)
  Logistieke voordelen
  Financiële voordelen
  Is waarschijnlijk ook milieuvriendelijker. Denk maar aan al dat water, de energie die nodig is om dit water te verhitten en aan de schoonmaak/wasmiddelen die ingezet worden!

 25. Wij zijn ook al een poosje bezig met deze washandjes. Ideaal voor dementerende die het wassen niet erg prettig vinden en ook voor palliatieve bewoners. Nu wordt bij ons geroepen dat deze erg duur zijn en we er maar 2 per bewoner mogen gebruiken!!!! Aangezien ze vlug afkoelen vind ik het dan geen comfort meer voor onze mensen en zullen we weer terug moetne naar de waskom.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.