Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gebruik Zweedse band moet in 2011 afgelopen zijn’

Het gebruik van de Zweedse band moet uiterlijk in 2011 uitgebannen zijn. Dat maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag bekend op het congres Zorg voor Vrijheid over het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg.
'Gebruik Zweedse band moet in 2011 afgelopen zijn'

 

Het gaat hierbij niet om een wettelijk verbod. De Inspectie heeft hiervoor niet de bevoegdheid. Zij kan wel het ministerie van VWS adviseren. De IGZ wil dat de instellingen zelf de Zweedse band middels zelfregulering afschaffen.

Zweedse band

Het omstreden middel wordt gebruikt om onrustige patiënten tegen zichzelf te beschermen, maar zorgt vaak voor gevaarlijke situaties. In sommige gevallen leidt het gebruik van de Zweedse band zelfs tot de dood.

Vrijheidsbeperkende maatregelen

De inspectie vindt dat zorgverleners zich onvoldoende bewust zijn van de negatieve impact van vrijheidsbeperkende maatregelen. Dat geldt ook voor andere maatregelen, zoals het afsluiten van deuren op afdelingen of van woningen, of het hanteren van een vast dagschema.


Zorg voor Vrijheid

IGZ, brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties uit de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg tekenen vandaag op het congres Zorg voor Vrijheid een intentieverklaring om het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen fors terug te dringen.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.