Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gedrag hoofdverpleegkundige bepaalt patiëntveiligheid

Als hoofdverpleegkundigen in ziekenhuizen zich aan richtlijnen en protocollen houden, worden deze ook door verpleegkundigen beter opgevolgd. Dit heeft weer een positieve invloed op de patiëntveiligheid.
Gedrag hoofdverpleegkundige bepaalt patiëntveiligheid

Dat blijkt uit onderzoek van Bart Dierynk van de universiteit van Tilburg. Dierynk en zijn collega’s verzamelden data binnen 54 verpleegkundige teams in Belgische ziekenhuizen. De onderzoekers richtten zich op de paradox rondom patiëntveiligheid. Verpleegkundigen moeten zich enerzijds houden aan regels en protocollen, anderzijds wordt er van ze verwacht dat ze eventuele fouten melden en bespreken.

Minder fouten
Uit het onderzoek blijkt dat de hoofdverpleegkundige een belangrijke rol speelt bij het creëren van een veilige omgeving. Omdat de hoofdverpleegkundige dagelijks geobserveerd wordt door de verpleegkundige en op die manier ook veelvuldig de kans heeft om te tonen dat ze ‘doet wat ze zegt’.  ‘Indien de hoofdverpleegkundige zegt dat ze het opvolgen van regels belangrijk vindt en deze regels ook zelf opvolgt dan geeft dit een signaal van vertrouwen naar de verpleegkundige. Verpleegkundigen voelen zich dan ook meer op hun gemak om fouten toe te geven en te bespreken en hebben minder angst dat het rapporteren van een ‘fout’ tegen hen zal gebruikt worden door bijvoorbeeld slechtere werkuren of ontslag’, zegt Dierynk.

Trainingsprogramma
Naar aanleiding van het onderzoek hebben de deelnemende ziekenhuizen zelf een trainingsprogramma voor hoofdverpleegkundigen opgezet voor het creëren van een veilige werkomgeving, goed omgaan met protocollen en het melden van fouten. Dierynk: ‘Dergelijke trainingssessies zijn heel praktijkgeorienteerd, dragen ook bij tot een meer algemene leiderschapsontwikkeling van de hoofdverpleegkundige en kunnen op 1 tot 2 dagen plaatsvinden.’

Door: Redactie Nursing, Marloes Oelen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.