In totaal zijn er tien pictogrammen ontwikkeld. Van een rookverbod tot plaatjes die duidelijk maken dat agressieve taal of seksistische toespelingen niet thuishoren in het ziekenhuis, net zomin als vuil op de grond gooien, wapenbezit of drugs.
Verpleegkundigen
De waarschuwingsbordjes zijn overigens niet alleen bedoeld voor bezoekers en patiënten. ‘Ze zijn ook een geheugensteuntje voor verpleegkundigen dat ze vooral niet alles moeten pikken’, zegt woordvoerder Frank van den Elsen. ‘De aanleiding om een gedragscode te ontwikkelen was de waarschuwing van de Arbeidsinspectie dat dokters en verpleegkundigen agressie door patiënten en bezoekers onvoldoende meldden. Een gedragscode zou volgens hen de meldingsbereidheid verhogen.’
Meldingen
Voor interne meldingen is er op elke afdeling een speciale persoon aangewezen die meldingen onderzoekt, vervolgt Van den Elsen. ‘Moet er misschien iets veranderd worden aan het protocol, is er opvang nodig of moet er misschien zelfs aangifte worden gedaan?’ Veel ziekenhuizen hebben een gedragscode voor bezoekers opgesteld; de meeste zijn vertaald naar een lijstje met huisregels.
Belediging
Het Dordtse ziekenhuis kwam eind vorig jaar in het nieuws door een scheldpartij. Een bezoeker moest van de rechter 350 euro smartengeld betalen, omdat hij een medewerker van het ziekenhuis, een doktersassistente, had uitgescholden voor ‘dom hoofddoekje’.