Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gedragscode in picto’s

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht heeft een gedragscode voor patiënten gemaakt. De tien geboden hangen in de vorm van pictogrammen in het ziekenhuis.
gedragscode bezoekers

In totaal zijn er tien pictogrammen ontwikkeld. Van een rookverbod tot plaatjes die duidelijk maken dat agressieve taal of seksistische toespelingen niet thuishoren in het ziekenhuis, net zomin als vuil op de grond gooien, wapenbezit of drugs.

Verpleegkundigen

De waarschuwingsbordjes zijn overigens niet alleen bedoeld voor bezoekers en patiënten. ‘Ze zijn ook een geheugensteuntje voor verpleegkundigen dat ze vooral niet alles moeten pikken’, zegt woordvoerder Frank van den Elsen. ‘De aanleiding om een gedragscode te ontwikkelen was  de waarschuwing van de Arbeidsinspectie dat dokters en verpleegkundigen agressie door patiënten en bezoekers onvoldoende meldden. Een gedragscode zou volgens hen de meldingsbereidheid verhogen.’

Meldingen

Voor interne meldingen is er op elke afdeling een speciale persoon aangewezen die meldingen onderzoekt, vervolgt Van den Elsen. ‘Moet er misschien iets veranderd worden aan het protocol, is er opvang nodig of moet er misschien zelfs aangifte worden gedaan?’ Veel ziekenhuizen hebben een gedragscode voor bezoekers opgesteld; de meeste zijn vertaald naar een lijstje met huisregels.

Verpleegkundigen krijgen vaak te maken met verbale intimidatie en agressie. Lees ook Helft verpleegkundigen stuit op agressie.

Belediging

Het Dordtse ziekenhuis kwam eind vorig jaar in het nieuws door een scheldpartij. Een bezoeker moest van de rechter 350 euro smartengeld betalen, omdat hij een medewerker van het ziekenhuis, een doktersassistente, had uitgescholden voor ‘dom hoofddoekje’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.