Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geef bloedverdunners na infarct al in ambulance’

Een snelle toediening van bloedverdunners kan het aantal sterfgevallen na een hartinfarct aanzienlijk verminderen, doordat er minder complicaties optreden. Hartinfarcten zijn zelfs te voorkomen als patiënten al in de ambulance bloedverdunners krijgen.
'Geef bloedverdunners na infarct al in ambulance'

Dit blijkt uit onderzoek van cardioloog Ton Heestermans, die op 30 juni promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Heestermans voerde zijn studie uit onder 984 hartpatiënten.

Dotterbehandeling
Door het zo vroeg mogelijk toedienen van de bloedverdunners blijkt een noodzakelijke dotterbehandeling niet alleen veiliger maar ook beter uitvoerbaar is. Na een jaar bleek de gezondheid van deze patiëntengroep beter te zijn. Er kwam minder sterfte voor, minder complicaties en hogere kwaliteit van leven. Het voordeel van de snelle behandeling met bloedverdunners gold voornamelijk voor die gevallen, waarin binnen een uur was gebeld met het alarmnummer 112.

Stents
Uit Heestermans onderzoek blijkt verder dat bloedverdunners effectief zijn bij het voorkómen van vroegtijdige trombose van stents die in kransslagaders zijn geplaatst. Stent-trombose is een levensgevaarlijke aandoening en komt na een dotterbehandeling in twee procent van de gevallen voor. Eén op de zes patiënten die deze vorm van trombose krijgt, overlijdt eraan. Dit is te voorkomen door niet te vroeg te stoppen met clopidogrel (Plavix) en door mensen een niet te kleine stent te geven.

Door: redactie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.