Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Geef Parkinsonmedicatie nooit met pap of vla’

Geef anti-Parkinsonmedicatie nooit met eiwitrijk voedsel als pap of vla: eiwitten verminderen de werking van deze medicijnen fors.
vruchtensap.jpg
Foto: ANP

Dat is één van de aanbevelingen uit de nieuwe richtlijn ‘Verpleegkundige zorg bij de Ziekte van Parkinson’ van de Nederlandse Werkgroep Parkinsonverpleegkundigen (NWP, een werkgroep binnen V&VN) en ParkinsonNet. Appelmoes of een andere vruchtenmoes is een goed alternatief, lichten deskundigen in Nursing april toe. ‘Zeker omdat bij Parkinson vaak slikklachten voorkomen. Daarom is vaak een dikkere substantie nodig om de medicijnen te kunnen doorslikken.’ Ook zure drankjes zoals sinaasappelsap zorgen ervoor dat de medicatie sneller in de dunne darm komt en de opname van medicijnen verbetert.

Lees meer over de nieuwe richtlijn ‘Verpleegkundige zorg bij de Ziekte van Parkinson’ Lees meer>>

Medicatie op vaste tijdstippen innemen
Een andere aanbeveling is dat anti-Parkinsonmedicatie altijd een half uur vóór of een uur na de maaltijd ingenomen moet worden en verder op vaste tijdstippen van de dag. ‘Geen luxe, maar pure noodzaak,’ licht Myriam Schrauwen, Parkinsonverpleegkundige bij Bravis ziekenhuis (locatie Roosendaal en Bergen op Zoom) en TWB thuiszorg toe. ‘Dit is om de fluctuaties in de dopaminespiegel gedurende de dag op te vangen. Patiënten kunnen daarin heel dwangmatig lijken. Verpleegkundigen kunnen dat zien als zeuren, dreinen of gehospitaliseerd gedrag. Bedenk dat het voor mensen met Parkinson een enorm verschil maakt in hun functioneren als de medicatie niet op tijd wordt ingenomen. En respecteer dat: als je patiënt de medicijnen om 11 uur moet innemen, dan is het 11 uur en niet half twaalf.’ Herma Lennaerts, coördinator Parkinsonverpleegkundige bij ParkinsonNet en projectleider van de richtlijn wijst eveneens op het belang van vaste tijdstippen, die bij iedere patiënt anders kunnen zijn, afhankelijk van de duur van de on/off-fases. 

Meer informatie over on/off-fases en meer aanbevelingen uit de nieuwe richtlijn ‘Verpleegkundige zorg bij de Ziekte van Parkinson’ vind je in het artikel ‘Terugschakelen en de tijd nemen’ van Aliëtte Jonkers in Nursing april. Neem een abonnement op Nursing>>>

Reageren weer mogelijk

Ingelogde gebruikers kunnen weer reageren op Nursing.nl. Had je al een account in 2015, dan moet je eenmalig een nieuw wachtwoord aanvragen. Nog geen account? Registreren kan hier

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.