Geef verpleegkundigen meer invloed op ICT

Verpleegkundigen moeten meer stem hebben in de ontwikkeling van ICT en zorginstellingen moeten meer samenwerken op dit gebied. <br /><br />
Geef verpleegkundigen meer invloed op ICT

Anders raakt de gezondheidszorg achterop bij andere sectoren met de toepassing van ICT, zegt V&VN. De beroepsvereniging signaleert versnippering en mist samenhang tussen de vele ICT-projecten in het land.

Digitalisering
V&VN pleit ervoor om verpleegkundigen en verzorgenden meer stem te geven in ICT. Zij vormen de grootste beroepsgroep in zorginstellingen. Maar ze worden vaak nauwelijks betrokken bij ICT-projecten. Uit onderzoek van V&VN blijkt bovendien dat verpleegkundigen digitalisering graag inzetten, bijvoorbeeld om de administratieve lasten in het dagelijks werk te verminderen. Zorginstellingen kunnen hun Verpleegkundig Adviesraden (VAR’s) inzetten voor ICT-toepassingen die aansluiten op de dagelijkse praktijk van de zorgverleners.

Databank
Zorginstellingen moeten ook meer kennis en ICT-oplossingen delen. V&VN zegt dat ze veel tijd en geld kunnen besparen door toepassingen te gebruiken die in vergelijkbare instellingen ontwikkeld zijn. Een landelijke databank van ICT-oplossingen zou het mogelijk moeten maken om ‘best practices’ te delen. Want overal ziet V&VN bloeiende ICT-toepassingen. De beroepsvereniging vindt dat de overheid de regie moet nemen om deze successen te delen en waar mogelijk in te voeren.

Door: Redactie Nursing

V&VN

Lees ook:

NVZ: ‘Ziekenhuizen zelf verantwoordelijk voor ICT-investeringen’

Verpleegkundigen matige ICT-gebruikers

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.