Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geef verpleegkundigen meer invloed op ICT

Verpleegkundigen moeten meer stem hebben in de ontwikkeling van ICT en zorginstellingen moeten meer samenwerken op dit gebied.

Geef verpleegkundigen meer invloed op ICT

Anders raakt de gezondheidszorg achterop bij andere sectoren met de toepassing van ICT, zegt V&VN. De beroepsvereniging signaleert versnippering en mist samenhang tussen de vele ICT-projecten in het land.

Digitalisering
V&VN pleit ervoor om verpleegkundigen en verzorgenden meer stem te geven in ICT. Zij vormen de grootste beroepsgroep in zorginstellingen. Maar ze worden vaak nauwelijks betrokken bij ICT-projecten. Uit onderzoek van V&VN blijkt bovendien dat verpleegkundigen digitalisering graag inzetten, bijvoorbeeld om de administratieve lasten in het dagelijks werk te verminderen. Zorginstellingen kunnen hun Verpleegkundig Adviesraden (VAR’s) inzetten voor ICT-toepassingen die aansluiten op de dagelijkse praktijk van de zorgverleners.

Databank
Zorginstellingen moeten ook meer kennis en ICT-oplossingen delen. V&VN zegt dat ze veel tijd en geld kunnen besparen door toepassingen te gebruiken die in vergelijkbare instellingen ontwikkeld zijn. Een landelijke databank van ICT-oplossingen zou het mogelijk moeten maken om ‘best practices’ te delen. Want overal ziet V&VN bloeiende ICT-toepassingen. De beroepsvereniging vindt dat de overheid de regie moet nemen om deze successen te delen en waar mogelijk in te voeren.

Door: Redactie Nursing

V&VN

Lees ook:

NVZ: ‘Ziekenhuizen zelf verantwoordelijk voor ICT-investeringen’

Verpleegkundigen matige ICT-gebruikers

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.