Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties29

‘Geen baangarantie voor hbo-verpleegkundigen’

Aankomende hbo-verpleegkundigen moeten zich niet 'rijk rekenen' met een gegarandeerde baan. Want de praktijk vraagt het meest om mbo-ers niveau 3 en 4, aldus hoofdredacteur Alexia Hageman van Nursing.
'Geen baangarantie voor hbo-verpleegkundigen'

Steeds meer jongeren kiezen voor de hbo opleiding tot verpleegkundige, bleek afgelopen dinsdag uit cijfers van de HBO-raad. ‘Die extra verpleegkundigen zullen over een jaar of vier met open armen worden ontvangen in de zorg’, stelt voorzitter van de HBO-raad Guusje ter Horst. Zij hebben hun baan straks voor het uitkiezen, denkt de oud-minister.

Hbo-v’ers zijn te duur
‘Goed nieuws, al is daarmee het tekort aan zorgpersoneel in de toekomst echt niet opgelost’, reageert hoofdredacteur Nursing Alexia Hageman in een interview met RTV Noord-Holland. ‘De tekorten vind je vooral in de ouderenzorg, in bijvoorbeeld de verpleeghuizen, daar zit de vraag ‘m vooral in verzorgenden en mbo-verpleegkundigen niveau 4.’
 
Garantie in de zorg
Van alle hbo-opleidingen zijn de zorgopleidingen vorig jaar het hardst gegroeid. Dat komt vooral door de interesse in de opleiding tot verpleegkundige, waarvoor het aantal aanmeldingen met 9,5 procent steeg. Een belangrijke reden voor de aankomende verpleegkundigen zou zijn, dat ze met een baan in de zorg altijd gegarandeerd aan de bak kunnen.

Artsen moeten taken afstoten
Ook Elise Merlijn van Abvakabo FNV heeft haar bedenkingen. Ze is blij dat de hbo opleiding tot verpleegkundige populair blijkt. ‘Maar de euforie dat deze mensen straks allemaal een baan op niveau vinden, moet genuanceerd worden’, zegt Elise Merlijn, bestuurder zorg bij de vakbond. ‘Het tekort zit ‘m juist bij de verzorgenden en verpleegkundigen mbo-4. Pas wanneer artsen bepaalde taken afstoten, is er meer werk en ruimte voor verpleegkundigen hbo.

Vraag en aanbod
Voor Abvakabo FNV ligt hier een interessante uitdaging. ‘Wij moeten zorgen dat wij onze invloed aanwenden om opleiding en arbeidsmarktvraag op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld in het overleg met VWS en binnen onze rol in de arbeidsmarktfondsen voor de zorg.’

Het aantal aanmeldingen voor de zorgopleidingen steeg met 6,5 procent naar tienduizend, aldus de HBO-raad.

RTV Noord-Holland
Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws
Aantal studenten verpleegkunde gegroeid

29 REACTIES

 1. jopy, waar haal jij deze nuts vandaan? Bedenk je dit zelf? Kennelijk heeft een of andere joker in het verleden ooit verteld dat verzorgend personeel samen gaat met verpleegkundige personeel…:
  ‘Tussen de hbo v en mbo v is in Nederland het verschil alleen in het curriculum van de opleiding en in de mogelijkheden om verder te studeren/vervolgopleiding.
  Onze werkgevers/ziekenhuizen vragen in de praktijk van alledag echter gewoon om verpleegkundigen op de werkvloer.
  Er is geen eis wat betreft het opleidingsniveau mbo of hob dat deze verpleegkundigen moeten hebben.
  Geen beroepsgroep, politicus of beleidsmaker die zich hier aan durft te branden! De HKZ gaat er niet over, en NU91 noch de V&VN hoort men in deze discussie.
  Alle voorgaande instanties roepen allemaal zogenaamd om de noodzaak van kwaliteit van zorg. Maar als je ze goed bekijkt, dan zie je ze met mooie verhalen (kwaliteitsystemen) aankomen, waarin ze je gebakken luchtkastelen en de kleren van de keizer verkopen.
  Neem bijvoorbeeld de huidige tendens voor kwaliteitsregisters. Je diploma is kennelijk niet meer voldoende als kwaliteitskeurmerk. Nee, je moet nu aan een niet door de wetgever bepaald register waarbij ze opleidingen aanbieden die ze zelf zogenaamd onafhankelijk accrediteren. Er wordt met geen woord gerept over verschillen in kwaliteit van hbo v of mbo v, maar wel met de trompet en tromgeroffel het over kwaliteit hebben die ze zelf bedacht hebben en zelf keuren.
  De slager die zelf ze vlees keurt dus, dit heet in de volksmond kartelvorming.
  Tja, en als je kijkt op welke meetbare wijze de kwaliteit van zorg wordt verbetert door dit soort registeracties. Dan heb ik het dus over concrete zaken zoals; wachtlijsten terugdraaien, voorkomen en terugdringen van ziektes etc. Nou, ho ho, dat is niet de bedoeling dat verpleegkundigen dat soort concrete zaken wilenl weten. Want het gaat hier wel eventjes om kwaliteit vinden ze en je krijgt nota bene opleidingsaanbod en dan mag je ook nog in je eigentijd je vakliteratuur bijhouden.
  En je mag er nog blij mee zijn ook, vinden ze.
  Hier worden we Dolblij van als beroepsgroep nietwaar?
  Terug naar onze discussie; HBOV vs MBOV!
  Conclusie;
  Het zal de werkgevers/ziekenhuizen in Nederland dus aan hun mooie derrières oxideren als ze voor hetzelfde geldbedrag een hoogopgeleid verpleegkundige of een middelbaar opgeleid verpleegkundige kunnen inzetten.
  Terwijl als ze de ziekenhuizen middels de verzekeraars dan over kwaliteit zeuren het interessant kan zijn om te meten of er verschil in aantoonbare meetbare kwaliteit is in het verschil tussen ze. Dat zou de discussie pas echt beslechten.
  Verdeel en heers is de tactiek; fantastisch om die oer-Hollandsche VOC mentaliteit in volle glorie te zien. Een professie uithollen heet dit;
  Alleen dit gekke Nederland erkent verpleegkundigen van mbo niveau! Dan zijn we nog niet klaar, want daar hebben we ons zusje de verzorgende! Kennelijk heeft er ooit een joker bedacht dat verpleegkundigen en verzorgenden samengaan.
  Waarom niet de beroepsgroep Artsen en Verpleegkundigen Nederland opzetten? Lijkt me een beroepsgroep met meer daadkracht en qua bestaansrecht hebben ze net zo veel recht om naast elkaar te staan al de V&V.
  Dus met alle respect voor het vak; het systeem van mbo-v afschaffen net zoals in de rest van de wereld, en laat de verzorgenden hun eigen club opzetten en als beroepsgroep groeien. Gewoon 1 opleingsniveau met 1 gemeenschappelijke taal en niveau.
  Verpleegkundigen (niv 5) zouden zich verdorie eens als een echte beroepsgroep moeten profileren en niet meer aangestuurd door verzekeringsmaatschappijen of andere aanstuurgroepen die niks met ons vak te maken hebben. We worden geleefd en bepalen niet zelf meer de inhoud van vak en wat we er voor willen hebben aan waardering. “

 2. Lees alle reacties
 3. .. he??? en de vorige keer wilde men nog HBO-V’ers in de verzorgings- verpleeghuizen hebben.
  WAT wil men nu eigenlijk in dit land??? Wie snapt het NU nog???
  En de PvdA wil 2000 verpleegkundigen in de wijk?? Wat een verkiezingsstunt zeg. Nou in de thuiszorg ontvang je een héél karig loontje hoor als HBO-V’er.
  Mensen met HBO-V: NIET DOEN!!!! Het is een onderbetaalde baan voor jullie niveau!
  @C: Prima plan!!! Sta ik achter.

 4. Om bij onderstaande reaktie aan te sluiten:Viggers zijn ook mbo geschoold,maar worden nu op nivo 3 gewaardeerd.De praktijk leert, dat er geen duidlijk verschil is tussen vig en nivo 4 mbo verpleegkundigen.Beiden zijn mbo geschoold.Ik denk dat het tijd wordt dat de verzorgende in de steeds meer complexe ouderenzorg wordt gezien als verpleegkundige ouderenzorg…

 5. mbo is niveau 4, hbo is niveau 5. En de A zit er altijd maar tussen, is officieel MBO+ maar ja, wat heb je daar aan. Vind het niveau van gelijke hoogte als HBO maar dan enkel intramuraal. Wordt tijd dat ze dat eens gelijk trekken. Is in ieder geval veler malen hoger niveau als de BBL van nu. Maak er dan maar HBO-A van. Laat dat eerst maar eens gebeuren.

 6. @ Rogier Dankerlui
  Dat er onduidelijkheid bij je is over de startsalarissen van pas afgestudeerde verpleegkundigen ligt mogelijk aan het feit dat deze in de verschillende velden (Zkh, GGZ, GHZ, VVT)nogal uiteenlopen.
  In ziekenhuizen zijn de meeste verpleekundigen ingeschaald in FWG 45. Een pas afgestudeerde komt eerst in een aanloopschaal (twee jaar), die uiteenloopt van 1686,- tot 2202,- en is afhankelijk van opgebouwde ervaring (niveau 1 juli 2010, bedragen zijn bruto). De eerste functionele trede (dus na de aanloopschaal) is 2033,- bruto. Zoals je ziet is dit lager dan het laatste bedrag in de aanloopschaal, maar dat wordt meestal niet toekend. Is dat wel het geval, dan ga je in je eerste functionele jaar (3e jaar) naar de derde functionele trede.
  Let wel: er zijn ziekenhuizen die sommige functies in FWG 40 belonen (dat ligt dus lager).
  Bijkomend probleem: in toenemende mate wordt er met jaarcontracten gewerkt en worden deze niet (na de wettelijke termijn) in vaste contracten omgezet. Ondanks de CAO – bepalingen hierover.

 7. Jammer dat de “zorgsector kenners” zo negatief berichten over het “niet rijk rekenen” en “eerst moeten artsen taken afstoten”. Wat een gemiste kans! Ik zie in toenemende mate dat de medische stand steeds meer de meerwaarde ziet van deze professionals en dat vooral de HBO opgeleide verpleegkundigen nu al, maar zeker in de toekomst veel betekenen in de eerstelijnszorg en de V&VT sector op het gebied van de chronische zorgverlening. En iedereen weet dat die chronische zorgvraag alleen maar zal toenemen.
  Volgens mij moeten we juist de studenten geneeskunde waarschuwen dat zij zich niet rijk moeten rekenen!

 8. Geen baangarantie? Onzin! Bij Laurens hebben we iedereen hard nodig!
  Wij leveren veel zorg aan huis en dan gaat het voornamelijk om ziekenhuis verplaatste zorg waar we niveau 5 voor inzetten. En nee die verdienen niet hetzelfde als niveau 4, uiteraard krijgt een HBO-er meer dan een MBO-er.

 9. Werken in de GZ is zowiezo geen vet pot, of je nu HBO of MBO bent opgeleid. Daarnaast vind ik salarissen niet zo relevant. Secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden daar in tegen wel. Ik heb altijd gewerkt als Ziekenverzorgende IG en heb daarna de VP gedaan, helaas niet mogen afmaken omdat ik niet gesxhikt zou zijn als VP-er. Toen besloten te stoppen met de directe “bed” zorg en te solliciteren naar een commercieele functie. Nu werk ik 5 dagen p.w 40 uur. Weekenden, feestdagen vrij , provisies , laptop en auto vd zaak, en ja ook ik moet me goed presenteren en bewijzen, maargoed dat moet iedereen.
  Nu leef ik gelukkiger , meer tijd voor mijn vrouw en gezin , plus een beter aanzien in de maatschappij maar ook onder je me eigen collega’s. En dat allemaal voor een redelijk salaris waar ik “tevreden” mee ben. Ik word letterlijk “ziek” van dat gezeik over salarissen, de een wil nog meer als de ander, terwijl dat in werkelijkheid niet mee speelt voor een leuker leven, misschien van baan wisselen wel.

 10. Voor zover ik weet zit de toegevoegde waarde van de HBO-vpk in het overzien van de zorgvraag van de patiënt en de coördinatie van zorg. Het kunnen nemen van verantwoordelijkheid en het kennen van professionele grenzen. Hiervoor hoef je niet perse een HBO opleiding te hebben, ik ken zeker MBO-ers die dit waarmaken. Inmiddels heb ik ervaren dat je dit alles niet op de hogeschool kunt leren en dat je naast de theorie, de praktijk hard nodig hebt! En verder: moed, geduld en doorzettingsvermogen.

 11. In de zorg werken we met FWG schalen, ofwel, functie waaarderings-schalen.
  Dat betekent dus dat als een HBO-V hetzelfde werk doet als een MBO-V hetzelfde betaald krijgen. Terecht vind ik. Als we het omdraaien….hoe leg je aan een MBO-vpk uit dat een HBO-Ver meer verdiend terwijl deze exact hetzelfde werk doet met dezelfde verandwoordelijkheden. Daarbij komt nog als je met niveau 4 een kaderopleiding doet of mannagement opleiding dat je dan eigenlijk net zover bent..
  De drift van de HBO-Vers om zich te onderscheiden van de rest komt ook steeds niet goed uit de verf. Opmerkingen als ‘met HBO-V kun je de IC opleiding gaan doen en met MBO-V niet hoor je dan welleens uit HBO hoek komen, maar het tegen gestelde is waar. Men vraagt in de vacatures gewoon om verpleegkundigen en of dat nou niveau 4 of 5 verpleegkundigen zijn kunnen de werkgevers eigenlijk niet zoveel schelen. Met de komt van NP functies hebben de HBO-V,s wel iets in handen omdat de toelatingseis van die opleiding de HBO-V is.

 12. Dit is een discussie over het verkeerde onderwerp. Er worden 2 zaken door elkaar heen gehaald. Ten eerste is er de discussie wat een HBO-V diploma voor meerwaarde heeft tov een MBO-V met bijbehorend salaris. Ten tweede het tekort wat er aan komt en welke verpleegkundigen dan meer kans hebben op een baan. In een verpleeghuis werkt over het algemeen niveau 3 en 4, in een ziekenhuis niveau 4 en 5. Wat betreft verantwoordelijkheden aan het bed, dat is voor elk niveau hetzelfde. De functiedifferentiatie staat wat mij betreft nog in de kinderschoenen. Want dat een HBO-V diploma meerwaarde heeft is logisch toch? Alleen wat doe je er mee, dat is een belangrijkere vraag. Ik werk als HBO-er inderdaad voor hetzelfde salaris als mijn collega die niveau 4 heeft, we leveren ook hetzelfde werk. Dat ligt aan de functiediffernatiatie die er niet is! Iedere vpk die in het ziekenhuis aan het bed werkt en verder geen andere functie heeft zoals coordinator werkt in FGW45. En iedere verpleegkundige weet ook dat het salaris erg schraal is als je het afweegt tegen de verantwoordelijkheid die we dragen.

 13. Ik maakte dat item voor RTV Noord-Holland. Een week hiervoor sprak ik met een zij-instromer HBO-V die uitlegde dat wat ze in 2 dagen in het bedrijfsleven verdiende, nu een volle week fulltime voor moet gaan werken. HBO-V’ers komen wellicht wel aan de slag, maar dan voor een MBO-V salaris. Iedereen doet trouwens best geheimzinnig over het startsalaris, maar dat schijnt voor een afgestudeerde MBO-V’er en dus ook HBO-V’er rond de 1700 / 1800 euro te liggen… Kan iemand dat uit het veld bevestigen?

 14. 1. De praktijk vraagt om verpleegkundigen. niv 4 en niv 5 zijn beiden verpleegkundigen
  2. De verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor het vak en werknemerschap
  3. Salariëring dient af te hangen van productiecapaciteit van de werknemer, niet van het diploma.
  Ergo: de verpleegkundige is verantwoordelijk voor haar salaris; de HBO-V dient aan te tonen wat ze waard is en welke meerwaarde ze kan bieden; afhankelijk daarvan kunnen we bepalen of ze ’te duur’ is. Het is dus niet scheef dat er a priori ook geen salarisverschil is. Dat is niet meer dan rechtvaardig. Maar het is a priori dus ook niet vast te stellen dat ze te duur zal zijn. Dat de mogelijkheden voor de hbo-v’er in de ouderenzorg liggen op het vlak van artswerkzaamheden is m.i. wat kortzichtig.
  Erg interessant in deze:
  http://www.tctubantia.nl/regio/twente/8146656/Jonge-verpleegkundige-speciaal-voor-ouderen.ece
  Voor de VGG zijn dus bijv. wél businesscases gemaakt.
  Frisse winden!

 15. Helemaal eens met Siep. In de verzorgings- en verpleeghuizen is behoefte aan verpleegkundigen nivo 4 en 5. Kwetsbare ouderen vragen onze aandacht. Investeren in gemotiveerd hoger opgeleid personeel maakt dat de zorg voor bewoners op nivo blijft en voorkomt dat teamleden opgebrand raken. Bezuinigen op “nivo” loont niet!

 16. De behoefte ligt denk ik niet zozeer in HBO-V-ers maar meer in de vervolgopleidingen die ze kunnen doen. Zoals inderdaad naar physicians assistant etc.
  Vind wel dat bovenstaand stuk ten onrechte doet voorkomen alsof er een groot verschil is tussen hoe HBO en MBO verpleegkundigen worden ingezet.
  Volgens mij is er ook een taak voor vakbonden en beroepsverenigingen weggelegd om het verschil tussen 4/5 uit te kristalliseren, zodat er van de kwaliteiten van beide niveau’s optimaal gebruik kan worden gemaakt.

 17. Er is wel degelijk een salarisverschil tussen nivo 4 en 5 in de psychiatrie. Enkel is er geen verschil in salaris tussen een nivo 4/5 in het ziekenhuis en de vvt. In sommige vvt-tehuizen wordt een verpleegkundige ingeschaald FWG 40. (Dan vinden ze het gek dat ze daar geen verpleegkundige voor kunnen vinden.)

 18. Ik ben zelf 3e jaars hbo-ver. En ik heb begrepen dat er geen salarisverschil is tussen mbo en hbo verpleegkundigen. Dat is juist het scheve.
  Daarbij gaan alle hbo-verpleegkundigen die ik ken niet de ouderenzorg maar de ziekenhuizen in. Ben het er wel mee eens dat artsen bepaalde taken kunnen afstaan, dat zou misschien ook meer interesse wekken voor de verpleeghuizen en dergelijk.

 19. Er zijn helemaal geen Hbo-verpleegkundigen die een Hbo-functie hebben op afdelingen in ziekenhuizen! Er is geen functiedifferentiatie. Ook geen salarisonderscheid.
  Dat terwijl er wel Hbo – niveau gevraagd wordt en mensen met Hbo-V wel Hbo-taken krijgen in hun werk… en dit is al 40 jaar zo…

 20. Als je op ’toon alle reacties’ klikt wordt je doorverwezen naar de homepage..
  En de veiligheidscode om een reactie te plaatsen werkt de eerste keer dat je het invult ook niet. Verder is het verouderde script wat op de meeste nieuwere computers niet tot zijn volledige ontplooien komt. Zo loopt de site vast bij bepaalde links en wordt je vaak door gewezen naar de homepage of een wit pagina..
  Het is een erg leuke en informatieve site.
  Maar met deze grote min/ergernis punten is het zowat onmogelijk om fatsoenlijk de site te gebruiken.
  (En heb het trouwens onderzocht met meerde computers/besturingssystemen)

 21. In de Thuiszorg worden de volgende salarisindelingen gebruikt:
  Verzorgende/IG zit FWG 35/40
  Verpleegkundige niv 4 zit in FWG 45
  Verpleegkundige niv 5 zit in FWG 50.
  Dus allemaal de Thuiszorg in. Daar is in de toekomst zeker een baangarantie gezien het beleid van de overheid.

 22. Het is jammer dat (psycho-)geriatrie zo ondergewaardeerd wordt. Verpleegtechnische handelingen zijn er weliswaar veel minder dan in de ziekenhuiszorg, maar daarentegen kunnen verzorgings- verpleeghuizen best een boost aan know-how gebruiken.
  Het niveau van zorg vind ik onder de maat. Er wordt teveel naar de kosten gekeken, waardoor er een instroom is aan (zeer) laag gekwalificeerd personeel.

 23. Het salaris van een HBO-V’er is in het ziekenhuis inderdaad niet anders dan voor een MBO-V’er. Maar ik neem aan dat het bovenstaande artikel bedoelt dat HBO-V’ers duurder zullen zijn i.v.m. nascholing/ specialisatie? Dat zal namelijk vaak intern betaald worden?
  Wat eerder genoemd wordt, namelijk het goed indelen van functies, lijkt mij ook heel belangrijk. Bijv. niet een HBO-V’er in een niveau 3 functie.
  Met een juiste functieverdeling bereik wordt denk ik meer kwaliteit bereikt; iedere zorgverlener wordt ingezet waar hij/ zij de competenties het beste beheerst. Dat is toch wat zorg wilt: zo hoog mogelijke kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs?

 24. Laten we ons eerst maar eens de vraag stellen of het wel terecht is dat er zo weinig HBO verpleegkundigen in verzorgingshuizen en verpleeghuizen werkzaam zijn. Met name op psycho geriatrie komtzeer complexe psychische/psychiatrische problematiek en gedragsproblematiek voor. Met andere woorden criteria voor het inzetten van bepaalde nivo’s mogen wel eens goed bekeken worden.

 25. In principe kun je pas een salarisverschil verantwoorden wanneer je ook functiedifferentiatie hanteert. D.w.z. dat er ook verschillen in taken en verantwoordelijkheid zijn. In al die jaren dat de HBO-V in ons land bestaat is die functiedifferentiatie nog steeds niet uitgevoerd. Mijn inziens juist omdat men de hbo’ers anders ook meer had moeten betalen!
  Nu doen mbo’ers en hbo’ers in de ziekenhuizen veelal hetzelfde werk. Op die manier is het ook moeilijk om je als hbo’er te onderscheiden.
  De minister gaf aan niet in salaris maar in opleidingen te willen investeren.
  Echter, wie van ons gaat extra opleidingen doen zonder daarvoor meer loon te krijgen?
  In de psychiatrie is er inderdaad wel een verschil qua loon. Daar kun je ook als hbo’er een stuk gemakkelijker in functie doorgroeien. In het ziekenhuis zijn ze bij met iedere arbeidskracht die bereid is om een opleiding te doen. Zodoende maken zij minder onderscheid tussen mbo en hbo.
  Met de tekorten in de zorg is het niet ondenkbaar dat men de hbo’ers in de toekomst wilt inzetten voor de rollen van ontwerper en regisseur (zie rollen verpleegkundige A. Pool) en meer ondersteunende diensten van mbo’ers en niveau 2 en 3.
  Zoals mw. Hageman in het bovenstaande artikel schrijft kan het dan snel zijn dat er juist een overschot aan hbo’ers ontstaat.
  Het is dus in principe belangrijker dat er nu meer zorgpersoneel van niveau 2, 3 en 4 bij komt.
  Dan nog is er qua baan geen garantie! Wanneer je naar de huidige situatie in Limburg kijkt zie je dat daar, ook al is daar de vergrijzing het heftigst van heel het land, door geldtekort toch mensen worden ontslagen.
  Wat dat betreft lijken we weer mooi achter de feiten aan te lopen.
  Straks wanneer de vergrijzing op zijn top is gaat men zich waarschijnlijk pas weer realiseren dat er personeel en faciliteiten als verzorgingshuizen e.d. nodig zijn.
  Kortom: Er moet inderdaad meer naar vraag en aanbod gekeken worden. En niet alleen naar de huidige situatie maar vooral ook naar de komende 25 jaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.