Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Geen bevallingen meer in algemeen ziekenhuis’

Alleen een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen zouden nog bevallingen mogen uitvoeren. Dit zeiden verschillende gynaecologen in televisieprogramma Zembla gisteren.
'Geen bevallingen meer in algemeen ziekenhuis'

In die gespecialiseerde ziekenhuizen zou dag en nacht, zeven dagen in de week een gynaecoloog aanwezig moeten zijn, met een operatieteam en een anesthesist voor keizersnedes. Volgens de gynaecologen zou de babysterfte door deze maatregel dalen. Op dit moment kunnen vrouwen nog in zo’n honderd plaatsen ziekenhuizen bevallen, maar buiten kantoortijden is daar geen vrouwenarts of operatiepersoneel voor keizersnedes te bekennen, met de nodige risico’s als gevolg. 

Hoge babysterfte
De gynaecologen pleiten nu voor zo’n dertig speciaal uitgeruste ‘bevallingsziekenhuizen’, die goed over Nederland verspreid liggen. Eén van de oorzaken van de hoge babysterfte in ons land is dat verloskundigen en gynaecologen lang wachten met ingrijpen als er iets ‘mis’ is. In Nederland bevallen ook veel meer vrouwen thuis dan in andere landen.

MedicalFacts
Door: redactie Nursing

10 REACTIES

 1. Het lijkt me van de zotte, Ook in een normaal ziekenhuis kun je goed bevallen, het schroeft alleen de kosten maar weer omhoog. Straks mag je nieteens meer thuis bevallen. Is het ook niet zo dat er meer kinderen sterven omdat de moeders steeds ouder zijn voordat ze het 1e kind krijgen? En daarbij in een speciaal ziekenhuis verdienen de gynaecologen etc. natuurlijk meer en dat willen ze natuurlijk ook graag.

 2. Lees alle reacties
 3. Alle artsen moeten in dienst van een ziekenhuis komen. Draaien ze net als verpleegkundigen diensten, en is er altijd een bevoegd arts aanwezig. Zo doen we dat met verpleegkundige toch ook? Artsen in verpleeghuizen en GGZ instellingen zijn toch ook in loondienst. Stoppen gelijk die absurde salarissen. Schaal 75 of 80 is toch prima? Geen concurrentie meer, maar werken voor mensen die je zorg nodig hebben.

 4. In elk ziekenhuis zou 24/h per dag een gynaecoloog, anaesthesist en OK team moeten zijn, maar dat zou ook met chirurgen e.d. moeten zijn. Acuut is acuut en dan is het tijdsverlies als mensen van huis moeten komen.
  Dus VOOR permanente beschikbaarheid bovengenoemden, en TEGEN centraliseren van partussen. Dan word de reistijd ook almaar langer. En wat te doen dan met de thuispartussen die plots hoognodig naar het ziekenhuis moeten??? Die moeten dan, of de ambu, nog verder rijden ook? Niet echt verstandig. Ongelooflijk wat een idioot idee.

 5. VOOR…. behalve als er in de algemene ziekenhuis een gyneacoloog 24 uur per dag aanwezig is.
  Het is toch absurd dat er in Nederland zo’n hoge babysterfte is.
  voorbeeld 42+4 dagen door laten lopen kon wel niet dus kindje is overleden door geen vruchtwater meer aanwezig.
  In andere landen wordt je met 40 weken ingeleidt.

 6. Het is te duur om in de weekenden, avond of nacht een gyneacoloog, een operatieteam en een anesthesist in de ziekenhuizen te hebben?? Waarom kan het in andere Europese landen wel!? Mijn zoon werd 34 jaar geleden geboren in een ziekenhuis in North Carolina, USA. 1 telefoontje s’avonds om 8 uur naar m’n gyneacoloog was voldoende. Mijn dokter had een bed in het ziekenhuis en is de hele nacht gebleven met een verpleegster en kwam geregeld controleren, en… ik was in m’n eigen ziekenhuis. Het is een schande voor Nederland om het zo ver te laten komen, dat we de hoogste babysterfte hebben van heel Europa!

 7. TEGEN!!!!
  De ziekenhuizen kunnen nu al al die zwangeren/barende/kraamvrouwen niet aan .Patienten worden regelmatig geweigerd wegens plaatsgebrek in grote ziekenhuizen.Als de zwangerenzorg/bevalling gecentralisserd word ik kan niet voorstellen wat gaat gebeuren.
  Wij kunnen toch ook gewoon de ok team /gyn/anesthesie in zh laten verplicht blijven

 8. Ik ben vóór !
  Mijn jongste zoon en ikzelf zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt tijdens de bevalling (placenta liet los), omdat er overdag voldoende personeel aanwezig was en er goed gehandeld werd door mij voor te laten gaan op een ander die geopereerd moest worden, maar ik vraag mer nog altijd af of we het overleefd hadden als het avond of nacht was geweest ….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.