Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen burn-out door dubbele belasting

VOORBURG/HEERLEN - De combinatie van een baan, huishoudelijk werk en de zorg voor kinderen gaat niet gepaard met meer burn-out. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2004 had ongeveer een op de tien werkzame vrouwen burn-outklachten. Alleenstaande vrouwen en vrouwen met een grotere baan hebben vaker last van psychische overbelasting.

In de periode 1997-2004 had gemiddeld zo’n 10 procent van de werkende vrouwen burn-outklachten. Een groter aantal arbeidsuren zorgt voor meer klachten. Bij vrouwen met een baan van 20-34 uur is dit 10 procent en bij degenen met een fulltime baan 12 procent.

Single
Werkende single-vrouwen hebben met 16 procent het vaakst burn-outklachten. Vrouwen in een huishouden met minderjarige kinderen kampen minder vaak met burn-outklachten, 8 procent.

Huishouden
Werkende vrouwen die relatief veel uren aan huishoudelijk werk besteedden, hadden vrijwel even vaak burn-outklachten als vrouwen die minder uren staken in het huishouden. Veel of weinig uren poetsen heeft dus weinig relatie met burn-outklachten.

Samenwonen
Onder alleenstaande werkzame vrouwen is de kans om een burn-out te krijgen bijna twee keer zo groot, in vergelijking met vrouwen met kleine kinderen en samenwonende vrouwen zonder kinderen. Samenwonen werkt blijkbaar dempend op het krijgen van burn-outklachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.