Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Geen burn-out door dubbele belasting

VOORBURG/HEERLEN - De combinatie van een baan, huishoudelijk werk en de zorg voor kinderen gaat niet gepaard met meer burn-out. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2004 had ongeveer een op de tien werkzame vrouwen burn-outklachten. Alleenstaande vrouwen en vrouwen met een grotere baan hebben vaker last van psychische overbelasting.

In de periode 1997-2004 had gemiddeld zo’n 10 procent van de werkende vrouwen burn-outklachten. Een groter aantal arbeidsuren zorgt voor meer klachten. Bij vrouwen met een baan van 20-34 uur is dit 10 procent en bij degenen met een fulltime baan 12 procent.

Single
Werkende single-vrouwen hebben met 16 procent het vaakst burn-outklachten. Vrouwen in een huishouden met minderjarige kinderen kampen minder vaak met burn-outklachten, 8 procent.

Huishouden
Werkende vrouwen die relatief veel uren aan huishoudelijk werk besteedden, hadden vrijwel even vaak burn-outklachten als vrouwen die minder uren staken in het huishouden. Veel of weinig uren poetsen heeft dus weinig relatie met burn-outklachten.

Samenwonen
Onder alleenstaande werkzame vrouwen is de kans om een burn-out te krijgen bijna twee keer zo groot, in vergelijking met vrouwen met kleine kinderen en samenwonende vrouwen zonder kinderen. Samenwonen werkt blijkbaar dempend op het krijgen van burn-outklachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.