Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen Dexamethason gebruiken bij te vroeg geborenen

De Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (V.O.C.) pleit voor uiterste terughoudendheid bij gebruik van Dexamethason bij te vroeg geboren kinderen.
Geen Dexamethason gebruiken bij te vroeg geborenen

Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat Dexamethason negatieve gevolgen heeft voor de motoriek, de cognitie, het leervermogen en het gedrag van kinderen die na een te vroege geboorte zijn behandeld met dit middel.

Invloed
Het middel heeft ook invloed op het immuunsysteem en op het reguleren van de effecten van stress op hart en bloedvaten. Dit kan later leiden tot een hogere bloeddruk. Er werd ook een effect gevonden op een orgaansysteem dat stress in het lichaam reguleert. Het middel wordt momenteel in vrijwel alle neonatale intensive care-centra in Nederland toegepast om de longrijping na de geboorte te bevorderen.

Geschrokken
Gert Jan van Steenbrugge, directeur van de V.O.C.: ‘We zijn erg geschrokken van de uitkomsten van deze studie. Er zijn op dit moment duizenden kinderen in Nederland die met dit middel worden behandeld. Al die kinderen kunnen slachtoffer worden van de nadelen van deze medicatie.’

Terughoudendheid
De V.O.C. pleit daarom voor uiterste terughoudendheid in het gebruik van Dexamethason bij te vroeg geborenen. Er is namelijk een goed alternatief. Het middel Hydrocortison is in de studie ook onderzocht en daar zijn geen vervelende bijwerkingen van bekend.

Vereniging van Ouders van Couveusekinderen
Tekst: Redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.