Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen diagnoses in online afsprakensysteem

 DEN HAAG - Het Flevoziekenhuis in Almere moet zijn online afsprakensysteem aanpassen. In het systeem mag geen informatie over de diagnose staan. Bovendien moet het goed worden beveiligd. 

Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) aan het ziekenhuis laten weten. De instelling moet binnen drie weken aan de toezichthouder voor het gebruik van persoonsgegevens een voorstel voor wijzigingen sturen.

Diagnose
Volgens het CBP mag een online afsprakensysteem niet meer informatie bevatten dan voor het maken van afspraken nodig is. Mededelingen over de diagnose behoren er daarom niet in thuis. Bovendien is de beveiliging niet voldoende. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van individuele wachtwoorden, kan het ziekenhuis misbruik van het systeem voorkomen.

Laagdrempelig
Het Flevoziekenhuis vindt het spijtig dat het CBP het huidige systeem afwijst, maar is blij met de duidelijkheid. Het betreurt dat het systeem door de aanpassingen die het college eist, minder laagdrempelig wordt. Het huidige systeem houdt volgens een woordvoerder in dat iemand zijn naam en geboortedatum invoert en vervolgens een afspraak maakt. Het bezwaar van het CBP is dat iemand die weet dat een ander op een bepaalde dag een afspraak bij het ziekenhuis heeft, kan achterhalen bij welke polikliniek die persoon wordt verwacht.
Het ziekenhuis zal nu een wachtwoord invoeren om in het systeem te komen. Waarschijnlijk maakt het als eerste zorginstelling gebruik van het digid-systeem, waarmee mensen zaken kunnen doen met overheidsinstellingen.

Succes
Het online afsprakensysteem, dat vorig jaar september na een proef in alle poliklinieken werd ingevoerd, is een groot succes. Bijna iedereen die op die manier een afspraak maakt, komt die na. Bij telefonische afspraken komt 4,5 procent van de patiënten niet opdagen. Het systeem biedt patiënten niet alleen de mogelijkheid een afspraak te maken, maar ook die te verzetten of te annuleren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.