Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen euthanasie bij dementerenden

‘Politici hebben weinig inzicht in de zorg voor dementerenden in de praktijk.’ Dat zegt Johan Devoghel, hoofdverpleegkundige psychogeriatrie in het AZ Sint-Jan te Brugge en voorzitter van de Werkgroep Dementie in het novembernummer van Nursing.

 

‘Politici luisteren niet naar het werkveld’, zegt Devoghel. ‘Zo krijgen we nooit vragen om euthanasie. Hooguit stelt de familie, veelal uit angst voor lijden, wel eens de vraag of het leven van het dementerende familielid nog zin heeft.’

Wetsvoorstel
Vlaamse verpleegkundigen zijn tegen een wetsvoorstel om euthanasie bij dementerenden toe te staan. Zij hebben zich in het publieke debat gemengd dat is ontstaan naar aanleiding van een wetsvoorstel om de Euthanasiewet uit 2002 aan te passen. Vorig jaar diende Senator Christel Geerts (Sp.a) een voorstel in om euthanasie bij dementerenden mogelijk te maken.

Mensonwaardig
Volgens de verpleegkundigen heeft het publiek geen idee van de werkelijke fysieke en mentale toestand van dementerenden en denkt het ten onrechte dat leven met dementie mensonwaardig is. Zij stellen de vraag of een euthanasiewens wellicht voortkomt uit tekortschietende zorg. ‘Maar als je vindt dat de zorg tekortschiet, mag euthanasie niet het antwoord zijn,’ zegt Luc van Gorp, hoofd Gezondheidszorg van de Katholieke Hogeschool Limburg in Hasselt (BE) en organisator van een congres over het onderwerp.

Overleg
Volgens van Gorp is in de zorg voor dementerenden meestal geen mogelijkheid tot overleg over een euthanasievraag. De moeilijke communicatie en wilsonbekwaamheid van dementerenden maakt euthanasie een juridische onmogelijkheid. Ook is niet duidelijk of mensen met dementie ‘uitzichtloos lijden’, een voorwaarde voor euthanasie.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.