Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Geen explosieve stijging mbo-verpleegkunde

In tegenstelling tot het aantal studenten hbo-verpleegkunde, is het aantal studenten aan de mbo-opleidingen voor verpleegkundige het afgelopen studiejaar niet toegenomen.
Geen explosieve stijging mbo-verpleegkunde
Foto: ANP

Dit vertelt Marije Hulsbosch van de Mbo-raad in Nursing februari. Dit in tegenstelling tot de hbo-opleidingen, die komend jaar zelfs een numerus fixus instellen om het enorme aantal studenten te reguleren. ‘Dat de belangstelling voor de mbo-opleiding niet is gestegen, verbaast me wel een beetje,’ aldus Marije Hulsbosch. ‘Je zou verwachten dat de animo gelijke tred houdt met die voor de bachelorvariant. Klaarblijkelijk zijn het vooral jongeren met een  havo- of vwo-diploma die zo massaal kiezen voor de verpleging.’ Bang dat de hbo’ers de mbo-verpleegkundigen zullen verdringen, is ze niet. ‘Je kunt niet zeggen dat er meer behoefte is aan hbo- of mbo-verpleegkundigen. Beide zijn hard nodig.’

‘Beide niveaus zijn nodig’

Ook Caroline van Mierlo, voorzitter van het Landelijke Opleidingenoverleg Verpleegkunde (LOOV), denkt dat er behoefte is aan beide niveaus: ‘Hbo’ers zijn hard nodig om de toenemend complexe zorgtaken te kunnen uitvoeren in de tweede lijn. Dit is niet het terrein van de mbo. Er wordt op dit moment ook gekeken hoe extra hbo-functies kunnen worden gecreëerd. Een voorbeeld is het hbo-vgg-project (verpleegkundige gerontologie-geriatrie).

2 REACTIES

 1. Ik ben vorig jaar afgestudeerd als VIG, wilde mijn opleiding heel graag vervolgen door Verpleegkunidge te gaan doen. Maar dit heb ik niet meer gedaan door de ellende studiemeter. Je moet dan digitaal rekentoetsen maken ( die je in groep 8 ook krijgt ), dit is niet erg maar je verdoet je tijd er heel erg mee, het komt niet eens voor in de eindexames aan het einde van je opleiding, en allemaal onnodige dingen die je ook nog eens moet behalen via studiemeter. Het enigste nuttigste op het qua rekenen in de HELE opleiding was medisch rekenen, hiervoor moest je verplicht een 10 halen. Heb hier veel aan gehad. Maar voor de rest is het qua rekenen echt een flop. Maar goed, minister van Onderwijs en al die andere die bovenaan zitten weten het natuurlijk allemaal beter. Ze moeten het rekenen en Nederlands meer gericht maken naar het behoeven van wat je nodig hebt tijdens je opleiding.

 2. Lees alle reacties
 3. Naar ik vermoed heeft het HBO een groot aantal ‘parkeerders’
  Geen banen, relatief softe studie..voor een jaar gebakken als een try out.
  Tijd voor zeer scherpe selectie bij de HBO’s
  w.o. rekenvaardigheid, basale biologie,cognitieve vaardigheden, vaardigheid in Engelse taal etc
  Anders lopen de HBO’s groet risico’s(leegloop)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.