Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen formele positie voor zzp’ers in de zorg

De duizenden zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden die Nederland telt, blijven aan de zijlijn van de zorg staan. De komende anderhalf jaar wordt hen geen formele positie binnen de gezondheidszorg aangeboden.

Dit meldt Lex Tabak van De Zorgprofessional, een landelijk collectief voor zzp’ers in de zorg in een persbericht. Na de toezegging van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in april vorig jaar, dat ook zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden op een volwaardige wijze moeten kunnen werken in de zorgsector, volgde een jaar vol overleg en discussies.

Geen zorg uit de AWBZ
Zzp’ers in de zorg mogen hun diensten niet rechtstreeks declareren bij de zorgverzekeraar. Dit in tegenstelling tot andere BIG-geregistreerde professionals zoals fysiotherapeuten en verloskundigen. Aangezien de wet zzp’ers in de zorg niet worden aangemerkt als reguliere organisatie mogen veel zelfstandig verpleegkundigen – die vooral werken in de thuiszorg- geen AWBZ-ZiN (Zorg In Natura) geven. Ook uren aannemen van een zorgorganisatie is verboden, want dat wordt door de Belastingdienst gezien als dienstbetrekking. Dan blijft alleen het werken voor PGB-cliënten over, of particulier.

Tegenstrijdig
De uitkomst is volgens Lex Tabak van De Zorgprofessional teleurstellend. Hij vindt het tegenstrijdig dat de politiek aan de ene kant 12.000 extra werknemers wil aanstellen, maar dat aan de andere kant de motivatie hiervoor ontbreekt. ‘Zowel de politiek als diverse koepelorganisaties zien blijkbaar niet de noodzaak om deze mensen aan het werk te helpen,’ zegt hij in dagblad Trouw.

Wet Cliëntenrechten Zorg
Voor het ministerie van VWS staat vast dat slechts onder de nieuwe Wet Cliëntenrechten Zorg zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden een contract kunnen krijgen. Deze wet is vorig jaar nog controversieel verklaard en zal op zijn vroegst op 1 januari 2013 doorgang vinden, zo is de verwachting. De huidige regelgeving ombuigen om deze naar schatting vijf- tot tienduizend verpleegkundigen en verzorgenden aan het werk te kunnen zetten heeft gevolgen, aldus het departement langdurige zorg van VWS. Door dit voornemen blijven veel ervaren professionals aan de zijlijn staan en kunnen zij net als in de afgelopen vier jaar niet op formele basis binnen de reguliere gezondheidszorg aan de gang, zonder grote fiscale risico’s.

Thuiszorg
‘Het is onbegrijpelijk dat beleidsmakers en een aantal belangenpartijen het zich blijkbaar nog steeds kunnen permitteren om deze groep, die met name in de thuiszorg actief is, te negeren’, aldus Tabak. ‘Zonder een positie binnen de huidige regelgeving vanuit VWS, lopen we als groep forse fiscale risico’s en kan de verpleegkundige simpelweg niet op een veilige wijze aan het werk als zelfstandige beroepsbeoefenaar. Zowel VWS als Financiën weten dat, maar actief naar een oplossing wordt er niet gezocht. En zo gaat het vier jaar oude dossier weer een nieuwe fase in, waarbij de zelfstandige verzorgenden en verpleegkundigen in onzekerheid blijven over hun positie op de arbeidsmarkt.’

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.