Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen functioneringsgesprek voor wijkverpleegkundige

Bijna een derde van de wijkverpleegkundigen heeft nog nooit een functioneringsgesprek gehad. Dit blijkt uit onderzoek dat Nursing onlangs liet uitvoeren.
Geen functioneringsgesprek voor wijkverpleegkundige

Het onderzoek moest uitwijzen hoe het is gesteld met de scholingsbehoeften van verpleegkundigen. 270 verpleegkundigen uit zowel het ziekenhuis als de thuiszorg werkten aan het onderzoek mee. Een van de opvallendste resultaten is, dat 28% van de verpleegkundigen in de thuiszorg nooit een jaargesprek, bijvoorbeeld in de vorm van een functioneringsgesprek, hebben gehad. Voor verpleegkundigen in het ziekenhuis geldt dit voor 11%.

In het jaargesprek worden dingen besproken zoals het functioneren van de werknemer, scholing, de invulling van het arbeids- en rusttijdenpatroon, de besteding van het persoonlijk levensfasebudget, de wensen van de werknemer rondom arbeidsvoorwaarden, de werkomstandigheden/klimaat, etc.

Verplicht functioneringsgesprek
Een mogelijke verklaring voor het feit dat zoveel verpleegkundigen nog nooit een functioneringsgepsrek hebben gehad, is dat het niet is opgenomen in de CAO VTT, die voor wijkverpleegkundigen geldt. Daarmee wordt het niet verplicht gesteld voor de werkgever. ‘De bedoeling is dat de OR hierover met de werkgever afspraken maakt,’ licht CAO-onderhandelaar Ellie van Soelen toe. In de CAO Ziekenhuizen daarentegen staat wél dat de werkgever verplicht is jaarlijks een gesprek te voeren met de werknemer.

CAO onderhandelingen
Ellie van Soelen geeft aan het verplichten tot het voeren van jaargesprekken mee te nemen in de volgende CAO onderhandelingen. ‘Want het belang van deze gesprekken worden steeds groter, ook met het oog op de laatste besluiten rondom de AOW.’

Opleiding of bijscholing verpleegkundigen
Overigens geeft ruim driekwart van de respondenten (78%) aan dat een opleiding of bijscholing een onderwerp is dat wordt besproken tijdens het jaargesprek, terwijl dit standaard zou moeten zijn. Respondenten werkzaam in de thuiszorg geven minder vaak aan dat een opleiding of bijscholing een onderwerp is dat wordt besproken tijdens de functioneringsgesprekken (56%) en vaker dat ze nog niet eerder een functioneringsgesprek hebben gehad (28%).

Door: redactie Nursing

Bekijk hier het volledige onderzoek over scholingsbehoeften van verpleegkundigen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.