Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen lager infectierisico door schoon uniform

Het dragen van dagelijks gewassen uniformen met korte mouwen lijkt weinig bij te dragen aan het verminderen van het infectierisico van ziekenhuispatiënten. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in de Journal of Hospital Medicine.
korte_mouwen_mrsa_besmetting

In Groot-Brittannië zijn onlangs richtlijnen ingesteld die artsen verbieden witte jassen met lange mouwen te dragen. De jassen worden over het algemeen zelden gewassen en zouden een bron van bacteriën zijn. Dagelijks gewassen uniformen met korte mouwen hebben de voorkeur, omdat ze het risico op infectie zouden verlagen. Ook in Nederland moeten ziekenhuismedewerkers de onderarmen onbedekt laten en moeten uniformen dagelijks worden verschoond, zo staat beschreven in de richtlijn ‘Persoonlijke hygiëne medewerkers’ van de Werkgroep Infectiepreventie.

 

Lange mouwen

De onderzoekers vergeleken twee groepen van elk vijftig artsen die of dagelijks gewassen uniformen met korte mouwen, of hun eigen onregelmatig gewassen witte jas met lange mouwen droegen. Op verschillende tijdstippen werden kweken van polsen, manchetten en zakken genomen, waarbij werd gekeken naar besmetting met de MRSA bacterie. Al binnen een paar uur na het dragen van het pasgewassen uniform met korte mouwen bleek bacteriële besmetting op te treden. Na een werkdag van acht uur bleken er geen significante verschillen in bacteriekolonisatie tussen de twee soorten kleding te bestaan. Volgens de onderzoekers is er daarom geen reden om de lange mouwen uit het ziekenhuis te verbannen.

 

Het artikel is in te zien op de website van Wiley

 

Burden, M., Cervantes, L., Weed, D., Keniston, A., Price, C. S. and Albert, R. K. ,(2011). Newly cleaned physician uniforms and infrequently washed white coats have similar rates of bacterial contamination after an 8-hour workday: A randomized controlled trial. Journal of Hospital Medicine, n/a. doi: 10.1002/jhm.864

 

Bron: Journal of hospital medicine / Nursing Times

Auteur: redactie TvZ – Mirjam Bedaf

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.