Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen link tussen antidepressiva en borstkanker’

Uit onderzoek onder 67.120 verpleegkundigen blijkt dat depressie en het gebruik van antidepressiva de kans op borstkanker niet vergroot.
'Geen link tussen antidepressiva en borstkanker'
Foto: Arno Massee

Noch depressie noch antidepressivum gebruik worden geassocieerd met een verhoogd risico op borstkanker onder de deelnemers aan de ‘Nurses Health Study’. Bij het onderzoek werden gegevens van 67.120 vrouwelijke verpleegkundigen geanalyseerd.

TvZ heeft een stoel gereserveerd bij de studiedag ‘De wijkverpleegkundige aan zet’ op 20 mei in Utrecht. Wil jij hierheen in ruil voor een verslagje? Klik dan hier.

Van de deelnemers hadden 2904 vrouwen in december 2012 borstkanker. De proefpersonen hadden een gemiddelde leeftijd van 66 jaar, 8,7% was klinisch depressief, en 9,7% gebruikte antidepressiva. Andere onderzoeken gaven aan dat er een link is tussen depressie en het gebruik van antidepressiva en borstkanker. Uit dit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. De aanwezigheid van een depressie of het gebruik van antidepressiva heeft geen invloed op de kans om borstkanker te krijgen. Onderzoeker Katherine Reeves: ‘Hoewel we nog verder onderzoek gaan doen, zijn deze voorlopige resultaten geruststellend voor vrouwen die depressief zijn of antidepressiva gebruiken.’

De ‘Nurses Health Study’ is het grootste en bekendste databestand van de wereld, opgebouwd onder de supervisie van onder andere de Harvard Medical School of Public Health in Boston, opgestart in 1976. Er zitten alleen verpleegkundigen in het databestand, omdat zij gewend zijn aan het beantwoorden van medische vragen, en er onder deze doelgroep een grotere bereidheid is om dit jarenlang te doen. Dankzij deze verpleegkundigen zijn er een flink aantal onderzoeken gedaan, waarbij onder andere bloed is afgenomen en stukjes teennagels werden verzameld. Inmiddels zijn hierbij 238.000 verpleegkundigen aangesloten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.