Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Geen nagellak meer voor verpleegkundigen

Verpleegkundigen in het ziekenhuis mogen tijdens het werk geen nagellak meer dragen op de vingernagels. Dat adviseert de Werkgroep Infectiepreventie in de nieuwe richtlijn persoonlijke hygiëne voor medewerkers in ziekenhuizen.
Geen nagellak meer voor verpleegkundigen
Foto: stockxchng

In het oude advies uit 2011 was nagellak nog toegestaan, mits het intact was en niet gebrokkeld of geschilferd. In de herziening van de richtlijn wordt het dragen van nagellak afgeraden. Als motivatie voor deze wijziging noemt de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) dat nagellak een negatief effect heeft op de effectiviteit van de handhygiëne.

Conceptrichtlijn

Een toelichting op dit advies wil de WIP  nog niet geven. Het advies is namelijk nog niet definitief, het gaat om een conceptrichtlijn. Professionals in het werkveld kunnen nu nog meedenken over de richtlijn en een reactie geven. Commentaren kunnen worden aangeleverd via beroepsvereniging V&VN of via het commentaarformulier op de website van de WIP. 
Bekijk hier de conceptrichtlijn >>>

16 REACTIES

 1. Mijn opleiding van 1972 – 1976 geen nagellak, korte nagels, geen ringen, geen oorbellen, geen horloges. Als je nagellak gebruikt dan kun je moeilijk controleren of je nagels schoon zijn. Natuurlijk geen piercings maar die bestonden niet in mijn tijd. Geen oorbellen omdat agressieve patiënten die uit je oren kan rukken. Alleen kleine knopjes was toegestaan.
  @Friso, ik lakt nooit mijn nagels ook niet als ik uit ga. Dus het is niet voor iedere vrouw het favoriete ritueel. Als je glamour baan wil hebben dan is croupier er een maar ook daar KORTE nagels want anders kun je niet chippen of snel kaarten leggen. Iedere baan heeft protocollen ook als je in de bank werkt of achter de kassa bij AH.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik heb heel slechte eigen nagels. Die schuren in tot bloedens toe en ontsteken dan. Ik heb in overleg met teamleider afgesproken dat ik gelnagels mag dragen. Ze zijn zeer kort en blank. Ze brokkelen niet af en qua hygiene zie ik het probleem niet. Er zijn veel collega’s met natuurlijke lange nagels….

 4. Ik ben eigenlijk een beetje verrast door dit nieuws. Als in: hoezo nu pas? Het is toch al algemeen bekend dat werken in de zorg en nagellak/gelnagels niet samen gaan….? Ik lees een reactie van p.Kinderen dat er geen verschil is tussen gewone nagels en gelnagels. Ik zou je graag willen wijzen op het artikel van Nursing: ‘Mag ik als verzorgende nepnagels dragen?’. NEE dus.

 5. Tijdens mijn opleiding werden we gewoon gecontroleerd voor we de praktijklessen in gingen! Haren vast, korte en schone nagels zónder nagellak en al je sieraden af. En ik ben afgestudeerd in 2012. Nooit geweten dat het ergens was toegestaan om nagellak te dragen. Ik werk in de thuiszorg en doe mijn horloge bij iedere client af. Je wilt er toch ook niet verantwoordelijk voor zijn dat iemand verwond raakt aan jou sieraden of dat je wondjes maakt door je lange nagels…

 6. Wat mij opvalt is, dat niemand het hier heeft over de lengte van de nagels. Als iemand met gelakte nagels of gelnagels rondloopt, dan zijn ze 9 van de 10 keer ook te lang. Zie ook de foto bij dit artikel! En dat is nou juist het probleem, ze zijn moeilijker schoon te houden, maar juist het gevolg hiervan voor de patiënt vind ik niet kunnen. Er kunnen toch veel gemakkelijker huidbeschadigingen door ontstaan (krabben bv.) of pijn door per ongeluk de nagels in de huid duwen. Dat vind ik niet kunnen! Als je kiest voor dit vak, dan weet je dat daar consequenties aan vast zitten en dan vind ik korte, ongelakte nagels een klein offer.

 7. Het lakken van de nagels is een van de favoriete beautyrituelen van vrouwen, maar van de WIP-commissie mag je niet meer mooi zijn op de werkvloer.
  Er is helemaal geen wetenschappelijk bewijs dat het dragen van nagellak een negatief effect heeft op de handhygiëne. Sterker nog, er is wetenschappelijk bewijs dat nagellak GEEN effect heeft. Het onderzoek waaruit dat blijkt is van Fagernes & Lingaas (2011) en wordt ook genoemd in de literatuurlijst van de WIP. Hier de link naar het artikel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20946569

 8. Zolang je je handen wast volgende de richtlijnen is er niks aan de hand. Nagellak en gelnagels zijn niet erger dan gewone (ongelakte) nagels. Dat je geen sieraden mag dragen, is logisch. Daar kan poep en zo onder blijven plakken. Maar nagellak? Kom op zeg.
  Ik vraag me af wat de volgende stap is. Voortaan ook geen make-up meer? Mascara verboden en poeder/foundation ook? We lopen al in de meest onvrouwelijke pakken rond, moeten verplicht ons haar bij elkaar binden, dragen geen sieraden en dan vanaf nu ook nog eens saaie nagels…. Leuk hoor.

 9. Ha, ik heb nooit nagellak gedragen als ik moet gaan werken, of het moet er perongeluk op zijn blijven zitten na een feestje.
  Ons is op school geleerd dat dat absoluut niet mocht, toch kom ik veel collega’s tegen die dat wel doen, in de thuiszorg hebben collega’s vaak hun (trouw)ringen gewoon om!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.