Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Geen topinkomens meer voor zorgbestuurders

De politiek verlaagt het loon van zorgbestuurders met circa dertig procent. De verlaging is het gevolg van de invoering van de Wet Normering Topinkomens (WNT) per 1 januari 2013 en afspraken in het Regeerakkoord over de uitwerking.
Geen topinkomens meer voor zorgbestuurders

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met de invoering van de WNT, zo meldt Zorgvisie.

Volgens de nieuwe wet mogen er geen bestuurderssalarissen worden afgesproken die hoger zijn dan 130 procent van het salaris van een minister. Dat ministerinkomen is 140.000 per jaar. Ook wordt de ontslagvergoeding op maximaal 75.000 euro bepaald in plaats van maximaal een jaarsalaris. Verder komt er een verbod op bonussen, winstdelingen en andere vormen van variabele beloningen.

Loondaling van 30 procent
Het nieuwe kabinet wil in de uitwerking van de wet nog een stap verdergaan, zo schrijft Zorgvisie. Dat wil het maximuminkomen vastpinnen op 100 procent van het ministersalaris, ofwel 140.000 euro. In uitzonderlijke gevallen kan er een opslag gelden tot maximaal de Balkenendenorm van ruim 190.000 euro. In de wet zit een overgangsregeling. Dat betekent dat zorgbestuurders de komende jaren geleidelijk in loon achteruitgang. In veel gevallen zal dat neerkomen op een teruggang van dertig procent of meer.

Bestuurders niet akkoord
De Vereniging van Bestuurders in de Zorg (NVZD) laat aan Zorgvisie weten dat zij juridische stappen overwegen tegen deze ingreep. ‘Dit is nog erger dan we in onze ergste nachtmerries hadden kunnen vermoeden’, reageert een geschokte NVZD-voorzitter Ruud Lapré.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

3 REACTIES

  1. Prfft, symboolpolitiek!
    Kijk even op Wikipedia en zoek naar Morris Tabaksblat. Die jongen zat in de Raad van Toezicht van het LUMC. Kreeg in 2003 al de opdracht om zijn eigen collega’s (sic) te korten in hun salaris. Nou die lui staan nog steeds bovenaan de lijst van (te)veel verdieners! Morris is al jaren dood en de zittende directie kan nog jaren op deze onbehoorlijke wijze belastinggeld toucheren voordat de regels er door zijn. Het feit dat er een enkele reactie komt op dit item, spreekt voor het dociele karakter van de verpleegkundigen.

  2. Lees alle reacties
  3. In een reactie bij een ander artikel noemde ik het ook al, maar ik kan niet begrijpen dat bestuurders echt vinden dat ze zoveel ‘verdienen’.
    Een verpleegkundige moet het doen met 30-40.000 per jaar, een bestuurder is verontwaardigt als hij max 140.000 per jaar krijgt.
    En dan ook nog een maximum ontslagvergoeding die ver boven het jaarsalaris van een verpleegkundige ligt, hoe durven ze dit uberhaupt te vragen? En maar bezuinigen op de werkvloer, wordt er ondertussen behoorlijk moe van…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.