Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen tuchtmaatregel voor seksueel misbruik in thuiszorg

Een verpleegkundige uit de omgeving van Eindhoven die twee cliënten seksueel misbruikte, krijgt wegens bijzondere omstandigheden geen maatregel opgelegd door het Tuchtcollege. Eerder was hij al strafrechtelijk vervolgd.
Geen tuchtmaatregel voor seksueel misbruik in thuiszorg

Het seksueel misbruik dat de verpleegkundige pleegde vond plaats vanaf twee jaar geleden bij een cliënte met dementie en één met de ziekte van Huntington. Die laatste deed eind 2012 aangifte van het misbruik, een dag later werd de verpleegkundige opgepakt. Nadat de man door zijn werkgever op non-actief was gesteld, werd hij ontslagen. Begin 2013 veroordeelde de rechtbank de verpleegkundige tot onder meer een gevangenisstraf. Het Tuchtcollege kan vanwege privacyredenen niet zeggen hoe lang deze straf was. Verder moest de verpleegkundige meewerken aan therapie en hij mocht drie jaar lang geen beroep in de gezondheids- of maatschappelijke zorg uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) diende hiernaast een klacht in bij het Tuchtcollege.

Agressieve verpleegkundige geschrapt uit BIG-register

Een verpleegkundige in de omgeving van Zwolle krijgt een doorhaling in het BIG-register omdat hij ernstig tekortschoot in de zorg voor een hoogbejaard echtpaar. Lees meer >>>

Straf

De klacht van de IGZ werd door het Tuchtcollege gegrond verklaard. De man misbruikte kwetsbare cliënten. Ook schond hij in grote mate het vertrouwen van cliënten en hun familieleden, zo oordeelde het college. Gezien de ernst van zijn gedrag, is dan ook de zwaarste maatregel van toepassing: een doorhaling in het BIG-register. Maar omdat de verpleegkundige eerder geen gehoor gaf aan de oproep tot herregistratie en dus niet meer stond ingeschreven, zou de zwaarste maatregel een verbod op registratie zijn. Het college besloot dat daarvan wordt afgezien, omdat de man tot inzicht in zijn handelen is gekomen. Daarnaast is van belang dat hij volledig meewerkt aan de hem opgelegde behandelingen en gebonden is aan ontzetting tot medio 2016.

Behandeling

Op grond van deze uitspraak is het in principe dus mogelijk dat de verpleegkundige zich herregistreert in het BIG-register. De man heeft echter meerdere keren aangegeven wel weer te willen gaan werken, maar nooit meer een beroep of vrijwilligerswerk in de gezondheids- of maatschappelijke zorg zal gaan uitoefenen. Sinds eind 2013 is hij in behandeling. De kans op herhaling is volgens de hoofdbehandelaar van de man – een GZ-psycholoog – nihil. De man zegt spijt te hebben dat hij door zijn handelen veel verdriet heeft veroorzaakt en mensen beschadigd heeft.

Dossier verpleegkundige fouten

Lees hier meer tuchtzaken in het dossier verpleegkundige fouten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.