Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Geld is bedoeld voor medewerkers ouderenzorg’

Het extra geld dat is uitgetrokken voor de ouderenzorg is bedoeld om de kwaliteit van de langdurige zorg te bevorderen. Door extra medewerkers op te leiden en aan te nemen, huidige medewerkers op te leiden tot een hoger kwalificatieniveau en de administratieve lasten te verminderen.
'Geld is bedoeld voor medewerkers ouderenzorg'

Dat zegt staatssecretaris Van Rijn (VWS) in een reactie op berichten dat sommige zorginstellingen de beschikbare extra middelen niet aan deze doelen zouden besteden. Volgens de staatssecretaris vorderen zorgkantoren het geld terug als blijkt dat het verkeerd is besteed.

Geen collega’s en bezuinigen
Een paar dagen geleden bleek uit een enquête van het Algemeen Dagblad in samenwerking met vakbond Abvakabo FNV dat de 370 miljoen euro die eerder is uitgetrokken voor meer personeel in de ouderenzorg, vaker aan zaken als extra leidinggevenden, managementcursussen en software worden besteed, dan aan nieuwe collega’s. Leden van de AbvakaboFNV zouden weinig hebben gemerkt van de honderden miljoenen extra die voor meer handen aan het bed zijn uitgetrokken. 70 procent van de ondervraagden zegt er geen collega’s bij te hebben gekregen, zo’n 75 procent werd niet geïnformeerd over extra geld, en kreeg juist te horen dat er moet worden bezuinigd.

Kwaliteit ouderenzorg
V&VN herkent de onduidelijkheid over de structurele beschikbaarheid van de middelen en proeft bij veel instellingen aarzeling over verdere investeringen. Ook als het aan V&VN ligt wordt het geld besteed aan een hoger deskundigheidsniveau in de ouderenzorg. Mede door signalen van de beroepsvereniging zijn er extra scholingsgelden gekomen vanwege de toenemende complexiteit van de zorg. V&VN vindt het belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden met deze gelden goed geschoold en bijgeschoold worden en hoopt dat instellingen ook in 2013 blijven investeren in hun medewerkers.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

5 REACTIES

 1. Als vanouds…Bolle taal, voor meerdere uitleg vatbaar (bijv. wat verstaan we onder “medewerkers”, daar valt het management ook onder,bijv.)en als het er op aankomt dan wordt het ineens-te laat- toegesneden op de protesterende groep.
  (Ook managers behoren aan kwaliteitszorg te doen en hebben er zelfs meer invloed op dan verzorgenden.
  Dat dit uiteindelijk gaat over verbetering van ornamentering van eigen positie..tja..)
  Dit is typisch bij (semi) overheidsinstellingen.
  hetzelfde gebeurde bij politie,gaat gebeuren met het hoger onderwijs,gebeurde en gebeurt/gebeurde in de Gezondheidszorg..etc etc etc.
  Ook in de ontwikkelingshulp is dit verschinsel overbekend.
  ook dar werd geacht dat de “trickle down”theorie wel van toepassing zou zijn.
  Geef geld aan overheden/gezagsdrager ten gunste van ontwikkeling en komt het net als water druppelgewijs ook bij de bevolking terecht..Mooi niet..dat bleef in de gremia hangen.
  Om een typisch “cultuur”-voorbeeld te geven.
  ik volgde een cursus voor docenten mbt internationalisering.
  Dan krijg je map, met pen em in die map zitten dan zonder tabbladen 240 pagina’s aan gecopieerde tekst.
  e koffie zlef te betalen etc bij de catering.
  Cursus duur: 5 verspreide dagen
  Daarna volgde ik de cursus management mbt internationalisering.
  Weer was er de map met pen.
  In de map keurg met tabbladen geordende teksten niet groter dan 1 A4 tje,Aantal 20-25 pagina’s.
  (inhoudelijk veel te beperkt..je hoeft als mangnager dus weinig te weten, je houdt je bij wat trefwoorden en dan lijkt het wat..niet in discussie want dan ga je onderuit..De bekende show)
  Koffie met koek gratis, een borrel en een diner.
  Cursusduur : 1 dag (eigenlijk een ruime morgen)
  ja, verschil moet er wezen…
  Bij de laatste cursus kreeg je inhoudelijk minder voor meer geld, maar je zag nog eens soortgenoten.Netwerken heet dat..tot de volgende conferentie op kosten van de zaak..Leuk je gezien te hebben ,kerel..

 2. Lees alle reacties
 3. Ik heb vorig jaar een hele discussie gehad met de locatiemanager vanwege een cursus die ik wilde volgen.
  Volgens de manager was de cursus té duur (200 euro voor een hele dag) en moet ik op zoek naar een interne soortgelijke cursus.
  Leuk om te vermelden dat de interne cursus bedoeld is voor ALLE medewerkers ongeacht niveau en enkel ingaat op de basis begrippen.

 4. Het geld was bedoeld voor de zorg en de managers hebben er gewoon hun ding mee gedaan. Ongeïnteresseerd als ze zijn in “zorg” want áls ze dat al waren, dan hadden ze direct met dat geld krachten aangetrokken. Dat hebben ze niet gedaan, dat weet iedereen.En hoe zouden ze ook moeten weten wat er nodig is? De afdelingsmanager zie je nauwelijks op de afdeling, dus die weet het ook niet te vertalen naar de manager.En zo speelt iedereen “dombo” en zijn de cliënten en de verzorgenden het haasje en geven we iedereen de kans om te gaan roepen: dat de zorgkosten de pan uit rijzen. Hallo,u moet niet bij de mevrouw of mijnheer zijn die misschien een 4 tale keren per dag iemand ziet en niet snapt waarom hij/zij zo duur is, maar u moet bij de veel te dure managers zijn die niet weten wat zorg betekent en er ook geen belangstelling voor hebben, anders hadden ze dat allang aan de medewerkenden gevraagd!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.