Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

#3 Ode aan een verpleegkundige: ‘Gemotiveerd afwijken van richtlijnen’

In aanloop naar de Dag van de Verpleging plaatsen we vanaf 7 mei elke dag een bijzondere ode aan een verpleegkundige. Vandaag: de ode van Monique Verkerk aan Sandra van Duijn.
#3 Ode aan een verpleegkundige: ‘Gemotiveerd afwijken van richtlijnen’

Natuurlijk kan ik 50.000 keer een ode maken voor een lid van V&VN, maar ik heb er één uitgekozen: Sandra van Duijn, werkzaam als verpleegkundig specialist in het Diaconessenhuis in Leiden en zij werkt voor kinderen met astma. Vanuit haar eigen astmaproblemen en het werken als longverpleegkundige richtte zij zich in de opleiding verpleegkundig specialist op het werken met kinderen, die astma/COPD hebben. In haar werk komt zij natuurlijk in aanraking met longspecialisten. Haar manier van werken met kinderen wekt bij hen soms verbazing. Maar zij heeft haar plek in het ziekenhuis ingenomen. En nu is zij bezig met verder onderzoek naar kinderen en astma voor haar doctoraal. Een ongelooflijke carrière!
Onlangs had zij Guusje ter Horst, de nieuwe voorzitter van de Longalliantie Nederland op bezoek. Als voorzitter vroeg zij of Sandra met richtlijnen werkt. Sandra gaf aan dat zij met richtlijnen werkt, maar daar ook van afwijkt. Guusje ter Horst begreep dat niet. Sandra kreeg visite van een patiëntje met haar moeder. Alles was medisch in orde met haar. Toch zag Sandra dat er wat speelde en volgde ze niet de richtlijn. Bij doorvragen bij de moeder bleek dat de moeder borstkanker had en het daar moeilijk mee had. Ook het patiëntje bleek het daar erg moeilijk mee te hebben. Daar ging Sandra mee aan de slag. Toen begreep de voorzitter van LAN waarom richtlijnen niet altijd gevolgd worden maar gemotiveerd op afgeweken.
Daarnaast is Sandra een heerlijk mens om met te praten en om mee te werken.
Monique Verkerk, communicatieadviseur V&VN

Hier begon het allemaal mee

Weet je nog, de bijzondere ode die longarts Sander de Hosson schreef aan een verpleegkundige? Bijna vijftigduizend mensen lazen hem al. Gemist? Lees het hier.

Ode aan een verpleegkundige: ‘Het toverwoord is ‘samen”

Lees hier ode #2

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.