Onderzoek toont aan dat in de basisopleiding tot verpleegkundige nog maar weinig aandacht is voor de geriatrische patiënt. Terwijl een groot deel van de patiëntenpopulatie in het ziekenhuis ouder dan 65 jaar is. Wim van de Vrie, voorzitter van V&VN Geriatrie Verpleegkunde: ‘Hiermee erkennen de ziekenhuizen dan ook dat ouderen deze specialistische verpleegkundige zorg hard nodig hebben. Niet alleen op afdelingen Geriatrie maar door het hele ziekenhuis heen.’
Multipathologie
Veel ouderen hebben te maken met multipathologie, legt van de Vrie uit. ‘Ze lijden bijvoorbeeld zowel aan hart- en vaatziekten, aan diabetes als aan dementie. Al die ziekten beïnvloeden elkaar en daarmee het leven van de patiënt en diens omgeving. De verschillende medicijnen die deze mensen krijgen, werken op elkaar in. Ook de vochthuishouding werkt anders dan bij volwassenen onder de 65 jaar. Als verpleegkundige moet je rekening houden met al die variabelen en alert zijn op het ontstaan van een disbalans. Je moet een neerwaartse spiraal tijdig signaleren en actie ondernemen.’ V&VN is dan ook blij met de CZO-erkenning.
Opleiding
De vervolgopleiding Klinische Geriatrieverpleegkundige wordt gegeven in Nijmegen,
Amsterdam, Rotterdam en Leiden. V&VN Geriatrie Verpleegkunde gaat in het Kwaliteitsregister V&V het deskundigheidsgebied Geriatrie en Gerontologie openen met daarin de eindtermen van de opleiding.
Door: redactie Nursing, Nienke Berends
Persoonlijk blijf ik me afvragen of dit soort titel wel zo geschikt is.
De titel suggereert weer een verlengde arm,suggereert weer een medische kapstok, etc.
Waarom niet gewoon long term care (lange termijn zorg)?
Dan zittenw we tenmninste weer opde golflengte waar het om begonnen is..verpleegkundige zorg.Daar gata het toch over? Of moeten we we de begrippen van het medisch jargon weer kunnen vertalen.
De algemene dolstellingen van klinische/institutionele LTC(long term care)zijn:
-wonen/verblijf
-groepsgerichte benadering
-individuele verzorging/zorg(l dan niet in het kader
van behandeling)
Dit kan ook zo worden omgekanteld naar de thuissituaties
verder vallen daar onder bijv:
-chronische psychiatrie
-verpleeghuizen
-geriatrische instellingen
-geestelijkgehandicaptenzorg
-invalidenzorg
-langdurige medische kwesties.ziekten al dan niet met
chronisch karakter
(kanker,diabetes,mobiliteitsproblemen etc)
Dan zijn we tenminste weer thuis
Hoi Jeanette,
De hogeschool van Utrecht biedt als het goed is cursussen aan voor gerontologie en geriatrie. Je zou eens kunnen kijken of het wat voor je is.
Het UMC is gestopt met de opleiding.
In Leiden wordt de verpleegkundige vervolgopleiding Geriatrie Verpleegkunde ook gegeven, in het LUMC bij de afdeling Educatie Zorgsector voor info bezoek onze site of mail naar educatiezorgsector@lumc.nl
Ik heb GGZ verpleegkunde. Niveau 4 gedaan , werk in pg verpleeghuis, is dit een opleiding die nog meer verdieping brengt en is hij ook in de regio Utrect ?
Hoi Esther,
De opleiding wordt gegeven in de faculteit van het Erasmus MC. De opleiding is daar sept 2012 gestart, ik doe deze ook, erg leuk!
Dit vind ik een vooruitgang op de werkvloer, zelfs voor verpleeghuizen zou dit een vooruitgang zijn!
Ik zelf ben Leerling VIG 2de jaar en ben mij aan het oriënteren voor een vervolgopleiding en hier heb ik wat aan!
Maar waar/welk ziekenhuis geeft een vervolgopleiding tot geriatrisch verpleegkundige in Rotterdam?
In mijn ziekenhuis stijgt de gemiddelde leeftijd van het personeel dusdanig dat we over een aantal jaar vanzelf geriatrische verpleegkundigen worden.