Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gespecialiseerd verpleegkundige neemt deels werk neuroloog over

In een experiment vormen gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten het eerste aanspreekpunt voor Parkinsonpatiënten. Dit nieuwe zorgmodel moet leiden tot gezondere patiënten en minder zorgkosten.
gespecialiseerd verpleegkundige

Het Radboudumc, de Universiteit van Bristol en Zorgverzekeraar CZ gaan vijf jaar experimenteren met het nieuwe zorgmodel. De proef begint met 2.500 patiënten met de ziekte van Parkinson in Nederland en 1.500 in Engeland. De kern is dat niet neurologen het eerste aanspreekpunt zijn voor de patiënt, maar gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. De proef zal vanaf nu naar schatting een half jaar tot een jaar voorbereidingstijd vergen voordat de zorg echt anders is ingericht.

Verpleegkundigen eerste aanspreekpunt

De gespecialiseerd verpleegkundigen hebben drie hoofdtaken, legt Bas Bloem uit. Hij is neuroloog in het Radboudumc en een van de initiatiefnemers van het experiment. ‘De meeste Parkinsonpatiënten wonen thuis. Daar worden ze tijdens dit experiment gemonitord met sensoren die bijvoorbeeld de beweging van de patiënt meten. Ook vullen de patiënten geregeld een digitale vragenlijst in over hun mentale en fysieke gesteldheid. De verpleegkundige monitort de uitkomsten en bepaalt of ze de patiënt moet bellen en/of andere actie moet ondernemen. Stel dat een patiënt geregeld valt. Vaak wil deze dan naar de neuroloog omdat het misschien met de Parkinson te maken heeft. Nu moet hij vaak drie maanden wachten tot de neuroloog tijd heeft. En al die tijd is er een verhoogd risico dat de patiënt iets breekt. De gespecialiseerd verpleegkundige kan veel sneller bijvoorbeeld een fysiotherapeut inschakelen.’

Coachende verpleegkundige

Een andere taak is het beantwoorden van vragen van patiënten, die anders worden opgespaard voor de neuroloog. De vaste driemaandelijkse controles door de neuroloog worden in de proef afgeschaft. Dat is volgens Bas Bloem ‘weggegooid geld’ als de patiënt stabiel is. Bovendien houden de neurologen zo de handen vrij voor consulten waar ze wel echt nodig zijn.
Derde taak is het coachen van patiënten in de zoektocht naar de juiste hulpverlener. Voor chronisch zieken is de zorg een doolhof, stelt Bloem. ‘In de tijd die ze nodig hebben om het juiste loket te vinden, verergeren hun klachten met als gevolg onnodig leed en extra zorgkosten.’

Rol verpleegkundig specialist

Naar schatting zijn er voor 2.500 patiënten in totaal vijf gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten nodig. Er wordt nog nagedacht over de taakverdeling. Bas Bloem: ‘In overleg met beide beroepsgroepen willen we dit uitwerken. We zoeken naar de balans tussen optimale zorg en betaalbare zorg. Het is de bedoeling dat de ziekenhuizen die meedoen aan de proef, ieder minimaal één gespecialiseerd verpleegkundige of verpleegkundig specialist in dienst hebben die zich richt op Parkinson. Zij wordt betaald vanuit de proefgelden. Belangrijk is dat al deze vijf samen een team gaan vormen, ervaringen uitwisselen, en deze nieuwe manier van werken samen opbouwen.’

Proef start in Radboudumc

Het experiment begint in het Radboudumc en een aantal omringende ziekenhuizen, en in het zuidwesten van Engeland, in de omgeving van Bath. De neurologen van de academische ziekenhuizen krijgen de taak hun collega’s in reguliere ziekenhuizen te ondersteunen zodat de zorg daar naar een hoger plan wordt getild. Om welke ziekenhuizen het gaat, kan Bloem niet zeggen. De gesprekken starten binnenkort.

Ben je enthousiast over deze nieuwe rol en heb je interesse in de genoemde functies? Verpleegkundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten (i.o) kunnen zich aanmelden als geïnteresseerde. In de loop van dit jaar neemt het team van Bas Bloem contact met je op over de sollicitatieprocedure. Mail je reactie naar daphne.nukoop@radboudumc.nl.

Preventieve zorg

Zorgverzekeraar CZ gaat de zorgkosten in de proef vergelijken met de kosten in de reguliere zorg. De proef kost bijna 13 miljoen euro.  Dat geld is onder meer nodig om het huidige financieringssysteem te doorbreken waarbij medisch specialisten per verrichting worden betaald. ‘Iedereen is het erover eens dat het bestaande systeem niet leidt tot de beste zorg’, stelt Bloem, die vindt dat de huidige zorg te veel bezig is met brandjes blussen. ‘Het is patiëntvriendelijker en goedkoper om problemen te voorkomen. Proactieve in plaats van reactieve zorg.’ Het geld komt van de Gatsby Foundation (10 miljoen) en het ministerie van economische zaken (de Topsector Life Sciences and Health: 2,8 miljoen).

ParkinsonNet

De proef sluit aan bij het al bestaande ParkinsonNet waarin zorgverleners samenwerken die patiënten met de ziekte van Parkinson begeleiden. ‘Maar dat netwerk is hoofdzakelijk paramedisch, de ziekenhuizen zitten er nu mondjesmaat in. Dat gaat dus veranderen’, besluit Bloem.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.