Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gespecialiseerde verpleegkundigen kunnen taken overnemen van specialisten

Bepaalde gespecialiseerde verpleegkundigen in ziekenhuizen kunnen taken overnemen van medisch specialisten, mits er een aantal financiële belemmeringen weggenomen wordt.

Zo kunnen momenteel alleen medisch specialisten een diagnosebehandelingcombinatie (DBC) openen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)adviseert om de lijst van zorgverleners die een DBC mogen openen uit te breiden. Ook zou er iets moeten veranderen aan de registratie van een patiënt aan de polikliniek. Momenteel wordt dit bezoek alleen geregistreerd als een specialist de patiënt gezien heeft. De NZa adviseert om de verplichting tot een face-to-face contact met een specialist te vervangen door een face-to-face contact met iedere BIG-geregistreerde zorgverlener.

Belemmeringen
De NZa schrijft de bovenstaande aanbevelingen in een advies aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Volgens de NZa zijn bovengenoemde situaties de twee belangrijkste financiële belemmeringen die taakherschikking binnen de ziekenhuiszorg in de weg staan. De NZa raadt de minister aan om hierop actie te ondernemen.

 

Bron: NZa

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.