Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gestandaardiseerde Mini Mental State Examination (MMSE)

De zorg voor dementerende ouderen met een vorm van incontinentie is complex. Wat kunnen verpleegkundigen doen om incontinentie te voorkomen? Naast het in kaart brengen van de gewoontes en wensen van de oudere is het belangrijk om cognitieve functies te testen zoals oriëntatie, registratie, inschatting, aandacht, geheugen en taal. De Mini Mental State Examination (MMSE) is daarvoor geschikt.
Gestandaardiseerde Mini Mental State Examination (MMSE)

Om (onnodige) incontinentie te voorkomen, is het belangrijk om allerlei zaken rondom de toiletgang te noteren. Dat doe je door de gewoontes en wensen van de oudere in kaart te brengen. Stel vragen als: waar kunnen we u bij helpen? Hoe vaak gaat u naar het toilet? Heeft u pijn bij het plassen of de stoelgang? Bent u wel eens te laat bij het toilet?

Mobiliteit
Probeer ook een beeld te krijgen van de mobiliteit van de nieuwe bewoner. Is de cliënt in staat om zelfstandig uit stoel of bed te komen? Hoe is het gesteld met de handfunctie bij de hygiëne en het aan- en uitkleden? Zijn er problemen met lopen of het gezichtsvermogen? Daarnaast is het belangrijk om cognitieve functies te testen als oriëntatie, registratie, inschatting, aandacht, geheugen en taal. De Mini Mental State Examination (MMSE) is daarvoor geschikt en bestaat uit elf vragen en opdrachten.

Deze MMSE hoort bij het artikel Incontinentie bij dementerenden voorkomen: Yes we can!’ dat verscheen in Nursing mei 2011.

En hier vind je het inco-dagboek dat ook in Nursing-artikel wordt besproken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.