Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voel je je gefrustreerd omdat je geen goede zorg kunt leveren? Praat erover tijdens ExpertHouse

Morele stress: we hebben er steeds vaker last van. Ben je Nursing-abonnee, dan kun je je ervaringen hierover uitwisselen in een gratis online sessie met ethicus Arjan van Os. Deze ExpertHouse* vindt plaats op dinsdag 15 februari. Meld je aan!
Doolhof.
Soms loop je als verpleegkundige vast door morele stress. Foto Unsplash.

Wat ga je doen in de ExpertHouse?

Arjen: ‘We gaan met elkaar het begrip morele stress verkennen en de thema’s die raken aan het begrip morele stress. Denk hierbij aan regels die niet aansluiten bij de wens van de patiënt, of dat je vanuit de organisatie bepaalde activiteiten moet uitvoeren waar je niet 100% achter kunt staan. Daarbij delen en onderzoeken we elkaars praktijkervaringen: de casussen over het werk van de deelnemers staan dus centraal.

Zonder oordelen en aannames gaan we in gesprek, luisteren we naar elkaars verhalen en zoeken we naar hoe het écht zit met morele stress én waar de kracht zit van verpleegkundigen.’

Wil je deelnemen aan ExpertHouse Morele Stress? Dan ontvangen we graag van tevoren jouw ervaring. Bijvoorbeeld een patiënt die te lang wordt doorbehandeld, een dochter die niet wil dat de dokter haar moeder vertelt dat ze dodelijk ziek is, of veel bezoek zonder mondkapje bij een kwetsbare cliënt thuis. Mail je casus naar nursing@bsl.nl. 

Wat is morele stress?

‘Morele stress kan ontstaan op plaatsen waar normen en waarden botsen of waar regels niet goed aansluiten bij wat jíj goede zorg vindt. Samenwerking met andere professionals of gesprekken met bezoek kunnen dan spanning opleveren. De negatieve gevoelens zijn soms heftig en kunnen variëren van een ongemakkelijk gevoel tot zelfs een burn-out.

Morele stress wordt vaak gezien als iets wat voorkomen moet worden. Ergens klopt dit, want het voelt niet goed. Maar volgens mij kun je het ook zien als een startpunt voor ethiek. Want daar waar het werk of de samenwerking ongemakkelijk voelt, is vaak de kwaliteit van zorg in het geding. Maar hoe moet het dán? Wat is jouw rol als verpleegkundige? Of als beroepsgroep? Waar ligt onze kracht?

Dat zijn goede vragen waar niet eenvoudig antwoorden op te formuleren zijn. Dergelijke onderwerpen gaan we met elkaar verkennen en verdiepen in een interactieve ExpertHouse.’

Arjan van Os, Docent Ethiek, Hogeschool Utrecht
Expertise: Ethiek

Wat kun je voor collega’s betekenen? ‘Streven naar goede zorg is mijn drijfveer. Vanuit mijn rollen als docent, ethicus en gespreksleider moreel beraad help ik graag verpleegkundigen, verzorgenden en andere professionals in hun zoektocht.’

Wat kunnen collega’s voor jou betekenen? ‘Ik hoor graag van studenten en collega’s die hun ervaringen, worsteling of (kritische) zoektocht naar goede zorg met mij willen delen. Ik ben benieuwd naar hun visie op goede zorg en welke rol ethiek hierin kan spelen.’

Arjan van Os maakt deel uit van het Expert Netwerk Verpleegkunde (ENV). Het ENV wil verpleegkundigen en experts stimuleren hun kennis te delen en elkaar te inspireren. Het netwerk is voor iedere abonnee van Nursing en TVZ beschikbaar en telt inmiddels tientallen experts die je om advies kunt vragen.

*De online uitzending ‘ExpertHouse Morele Stress’ vindt plaats op dinsdag 15 februari 2022, van 15.00 tot 17.00 uur. Ben je betalend abonnee van Nursing en TVZ?** Dan kun je je aanmelden via deze link. En voor ExpertHouse geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Dus wees er snel bij!

**Als je alleen abonnee bent van de gratis Nursing nieuwsbrief of TVZ nieuwsbrief dan kun je helaas niet meedoen.

Je kon dit artikel lezen omdat je een abonnement hebt op Nursing.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.