Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gevolgen Brexit voor verpleegkundigen

Het Verenigd Konkrijk stapt uit de Europese Unie. Wat betekent dat voor verpleegkundigen die daar werken? Voorlopig valt het mee.
brexit
Foto: Fotolia

Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt veel vragen over de gevolgen van een Brexit voor (toekomstige) werknemers en bedrijven. Op de site van de rijksoverheid staat dat de gevolgen op de korte termijn meevallen:

Wat betekent een Brexit voor Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk werken?
‘De Brexit heeft op korte termijn geen gevolgen voor de verblijfsstatus van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk (VK). Het VK blijft voorlopig nog lid van de Europese Unie (EU). Pas twee jaar nadat het VK officieel heeft laten weten dat zij de EU wil verlaten, vertrekt het land uit de EU. Of eerder, wanneer de EU en het VK het eens zijn over terugtrekking uit de EU. Wat de Brexit op de lange termijn betekent voor Nederlanders in het VK, valt nu niet te zeggen. Dit hangt af van de uitkomst van onderhandelingen tussen de EU en het VK over het vertrek uit de EU. Dit kan betekenen dat de wetten en regels die nu gelden gaan veranderen. En dit kan gevolgen hebben voor de verblijfsstatus van burgers uit het VK in de EU en EU burgers in het VK.’

Meningen verdeeld

In het VK is een strijd gaande tussen kandidaten voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en daarmee het premierschap. Een van de kandidaten, Andrea Leadsom, vindt dat Europese migranten gewoon in het VK mogen blijven na een Brexit. Maar een andere kandidate, huidig minister van binnenlandse zaken Theresa May, zei zondag dat ze het automatisch verblijfsrecht van Europeanen niet kan garanderen. Dat meldt de Volkskrant. Leadsom wil zo snel mogelijk uittreden, terwijl May wil wachten. Hoe snel een Brexit in zal gaan hangt dus sterk af van de premier die het land zal krijgen. 

Informatie

Voor vragen over Brexit kun je 24 uur per dag terecht bij het contactcenter van het ministerie van buitenlandse zaken: +31 (0)247 247 247. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.