Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Gezocht: praktijkvragen over medicatie

Worstel je al tijden met een vraag over een bepaald medicijn? Laat het ons weten, dan leggen wij ze voor aan de deskundigen!
Gezocht: praktijkvragen over medicatie

De medicijnquiz is een geliefd item op Nursing.nl én in ons blad. Door de vragen over medicatie te beantwoorden, verdien je bovendien een accreditatiepunt voor het kwaliteitsregister V&VN. (De quizzen blijven een jaar beschikbaar.) Worstel je al tijden met een vraag over een bepaald medicijn? Laat het ons weten, dan leggen wij ze voor aan de deskundigen!
Je mag hieronder reageren, maar ook een mailtje sturen naar de Nursing redactie: nursing@reedbusiness.nl o.v.v. medicijnquiz

6 REACTIES

 1. Bij ons op de werkvloer (pg-afdeling) is men van plan om de kast met de werk/nood/buffer-voorraad van de medicijnen te verplaatsen. Deze kast is afsluitbaar met daarin een extra afsluitbaar opiatenkastje. Mag deze afsluitbare kast in een ruimte geplaatst worden die niet standaard op slot zit? Waar kan ik hier informatie over vinden?

 2. Lees alle reacties
 3. Blij dat ik eindelijk op internet een plek gevonden heb waar ik mijn vraag kan stellen.
  Een cliënt van mij krijgt anti-psychotica voor een psychotische stoornis NAO, Ritalin voor ADHD en benzo’s. Anti-psychotica en Ritalin lijken mij zo tegenstrijdig aan elkaar dat ik bij het verstrekken van medicatie toch een naar gevoel heb. Kan iemand mij hier wat uitleg over geven?

 4. In het Farmacotherapeutisch Kompas vond ik het volgende:
  ‘De tabletten innemen met een ruime hoeveelheid water. De maagsapresistente tablet geheel doorslikken, niet kauwen. De dispertablet eerst uiteen laten vallen in een ruime hoeveelheid water. Voor een snel effect toedienen op een nuchtere maag of ten minste een half uur vóór de maaltijd. Bij chronisch gebruik van hoge doseringen of bij maagklachten kan de inname tijdens of vlak na de maaltijd geschieden.’ (http://fk.cvz.nl/preparaatteksten/a/acetylsalicylzuur%20als%20trombocytenaggregatieremmer.asp)

 5. Het kan inderdaad de slokdarm aantasten, volgens apotheek.nl mag je ook fijnkauwen en daarna water drinken als het een kauwtablet is.
  Ik kan niks vinden over innemen met appelmoes, wel dat het liefst op een nuchtere maag gebruikt moet worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.