Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gezocht: verpleegkundigen die een fout hebben gemaakt

Sandra trad in haar optreden in Zorg.nu moedig naar buiten door te vertellen over een fout die ze ooit maakte: ze vertelde de verkeerde persoon dat haar vader was overleden. Ze heeft er jarenlang nauwelijks over gepraat, omdat ze zich zo schaamde.
1.jpg
Foto: Fotolia

Vorige week was in het nieuws dat hoge werkdruk vaak leidt tot het maken van fouten. Van de verpleegkundigen die vaak of regelmatig hoge werkdruk ervaren, maakte meer dan de helft al eens een of meerdere fouten. Dit bleek uit onderzoek van het nieuwe AVROTROS-programma Zorg.nu, in samenwerking met beroepsvereniging V&VN. In de uitzending kwam ook Nursing-columnist Sandra Kleefstra aan het woord. Zij vertelde ooit aan de verkeerde persoon dat haar vader was overleden. Ze heeft er jarenlang nauwelijks over gepraat, omdat ze zich zo schaamde. Lees hier het hele verhaal van Sandra: ‘De verkeerde dood’.

Sandra vindt dat er te weinig over fouten maken in de zorg wordt gepraat. Wat doet het met je patiënt? Maar ook: wat doet het met de zorgverlener? Er zijn verpleegkundigen die na een fout niet meer willen werken. Die het niet meer aandurven om levens in handen te houden. ‘Graag steun ik ze tot ze terug zijn op de werkvloer,’ aldus Sandra.

Heb jij ooit ook zo’n grove fout gemaakt, en durf je er over te vertellen in Nursing? Nursing biedt je de kans om met je verhaal naar buiten te komen. Om schoon schip te maken voor het nieuwe jaar, maar ook zeker om je collega’s iets mee te geven. Want ieder mens kan fouten maken, óók verpleegkundigen. 

Durf jij je verhaal in Nursing te vertellen, eventueel anoniem? Mail dan francine.aarts@bsl.nl 

Werkdruk is hoog
Bijna vier op de vijf verpleegkundigen in het ziekenhuis (79 procent) ervaart regelmatig of zelfs altijd hoge werkdruk. Bij meer dan de helft (54 procent) heeft deze druk geleid tot het maken van één of meerdere fouten. 

Lees meer>>>

1 REACTIE

  1. Patiënt is overleden en de familie gaat gewoon naar huis? Vreemd verhaal. Geen gesprek met de arts? Niet even kijken bij de overledene? Is het eigenlijk wel een fout? Nee,het is een vergissing,kan gebeuren,patiënt heeft geen schade geleden. Maar waarom dan deze mea culpa? Nou,het is natuurlijk niet zo handig om een echte fout voor de camera's uit te serveren,zoiets als; "ik heb eens een keer een maagsonde bij een patiënt ingebracht,helaas verkeerd,bleek in de longen te zitten of ik heb twee keer een patiënt uit een tillift laten vallen. Daarom dit met de haren erbij gesleepte verhaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.