Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezond werken in de zorg na je vijftigste

Monique Verkerk, communicatieadviseur V&VN

Oudere verzorgenden vinden het werk in de zorg vaak te zwaar. Dit is een belangrijke reden om niet tot hun pensioen in de zorg te blijven werken. Onregelmatige diensten en zwaar werk leiden tot lichamelijke en psychische klachten bij deze groep. Dit blijkt uit onderzoek onder  50+-verzorgenden, in opdracht van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

 

Personeelsbeleid voor oudere verpleegkundigen en verzorgenden

Vijftigplussers in de beroepsgroep hebben meer behoefte aan een vast dag- en nachtritme en draaien bij voorkeur dagdiensten. Ook krijgen verzorgenden naarmate ze ouder worden meer moeite met het fysiek zware werk. Slechts een klein deel van hun werkgevers (27,8%) komt hieraan op verzoek tegemoet met een aangepast takenpakket. Wel draait het grootste deel van de vijftigplussers dagdiensten.

De huidige vijfenvijftigplus regeling in de CAO regelt het recht op arbeidsduur voor oudere verzorgenden. Uit het onderzoek blijkt echter dat 46,5 % van de respondenten de huidige regeling voor oudere medewerkers onvoldoende vindt om te blijven werken in de zorg tot hun vijfenzestigste. Overigens blijkt slechts 59,8% van de 50+ -verzorgenden uit het onderzoek bekend te zijn met de CAO-regeling.

 

Uitstroom voorkomen

Jaarlijks verlaat een veel grotere groep via de achterdeur de gezondheidszorg, dan er ooit aan de voordeur binnen kunnen komen. Daaronder vallen ook oudere verzorgenden. Zonde, want uit het onderzoek blijkt dat 90% van de respondenten hun werk nog steeds als een uitdaging ziet en gemotiveerd haar werk doet.

 

Oplossingen gezocht

In de workshop wisselen we ervaringen uit. Waar heb je in je werk last van gezien je leeftijd? Hoe voorkom je dat je te vroeg ‘opgebrand’ raakt? Hoe houd je je werk aantrekkelijk?

Samen zoeken we naar oplossingen om na je 50ste met zin en plezier te blijven werken. Deze oplossingen gaan mee in het V&VN- project ‘Werken in de zorg na ja 50ste‘. De uitkomsten gaan ook naar het ministerie van VWS.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.