Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezondheidscheck populair onder werknemers

Maar liefst 90 procent van de werknemers zou best een gezondheidscheck van hun werkgever willen ondergaan om zo langer aan het werk te kunnen blijven. Voorwaarde bij meer dan de helft is wel dat alleen zij de resultaten mogen inzien.
Gezondheidscheck populair onder werknemers

Een cursus stoppen met roken is het minst populair onder de maatregelen om gezondheid onder werknemers te verbeteren.

Dit blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelenheid naar de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in Nederland. Deelnemers aan het onderzoek hebben aangeven welke faciliteiten volgens hen bijdragen aan de verbetering van hun gezondheid en welke faciliteiten hun werkgever al aanbiedt.

Lichamelijk zwaar
Momenteel krijgt 13 procent van de medewerkers al een jaarlijkse check aangeboden door zijn werkgever. Dat zo’n check geen overbodige luxe is, blijkt uit de volgende cijfers: 35 procent van de werknemers ervaart zijn baan namelijk als geestelijk zwaar, 17 procent als lichamelijk zwaar en nog eens 17 procent als geestelijk én lichamelijk zwaar.

Hierin zit wel verschil in opleidingsniveau. Laag opgeleide medewerkers ervaren hun werk vooral als lichamelijk zwaar (50 procent). Hoogopgeleiden ervaren hun werk juist als geestelijk zwaar (54 procent). Van de middelbaar opgeleide medewerkers ervaart 17 procent het werk als lichamelijk zwaar en 28 procent als geestelijk zwaar.

In totaal is 15 procent van de ondervraagden weleens langer dan 3 maanden uitgevallen en denkt 3 procent dat dit in de aankomende 5 jaar gaat gebeuren.

Korting sportschool
Voor andere gezondheidsmaatregelen lijken werknemers ook wel te porren. Zo geeft een derde van de werkenden aan dat ze een kortingsregeling voor de sportschool zouden waarderen. Een kwart wil een fietsplan en eenzelfde percentage is voorstander van een werkplekonderzoek. Een cursus stoppen met roken is met 4 procent het minst populair.

Medewerkers aanspreken
In de enquête werd ook gevraagd of werkgevers hun medewerkers mogen aanspreken op hun leefstijl. Meer dan 8 op de 10 vinden volgens het onderzoek dat dit mag als werknemers veel verzuimen of zich vaak ziekmelden, en als er vermoedens zijn van drugs- of overmatig alcoholgebruik. Voor het aanspreken op het beoefenen van gevaarlijke sporten, overgewicht of roken is echter nauwelijks draagvlak.

Aan het werk blijven
Ruim 70% procent van de werknemers vindt dat het de eigen verantwoordelijkheid is om te zorgen dat je aan het werk blijft, 20 procent staat er neutraal tegenover en 8 procent is het er mee oneens.  Ook worden een aantal factoren genoemd die belangrijk zijn om aan het werk te blijven. Volgens werkgevers zijn dit competenties en scholing.

Voor werknemers is een goede werksfeer het belangrijkst. Daarna volgen goede arbeidsomstandigheden, erkenning/ waardering krijgen voor prestaties, een goede combinatie werk-privé en mensen motiveren. Daarbij geldt wel dat thema’s in importantie verschillen naar leeftijdsfase.

Zou jij openstaan voor een jaarlijkse gezondheidscheck? En vind jij dat een werkgever de resultaten mag inzien?

HR Praktijk, P&O en Rijksoverheid
Door: redactie Nursing, Rachel van de Pol

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.