Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezondheidsraad ontmoedigt gebruik desinfecterende middelen

De Gezondheidsraad waarschuwt voor overmatig gebruik van desinfecterende middelen. Dat blijkt uit het rapport Zorgvuldig omgaan met desinfectantia dat deze week verscheen.

Desinfecterende middelen zouden alleen gebruikt moeten worden waar ze echt nodig zijn, is de conclusie die de Gezondheidsraad trekt in haar rapport. ‘Er is geen bewijs dat het nodig is om bij gewoon patiëntencontact steeds je handen te desinfecteren’, stelt voorzitter van de raad Pim van Gool in een interview met het Algemeen Dagblad.

Geschrokken reacties

Infectiedeskundigen reageren geschrokken op de uitspraak van Van Gool. Andreas Voss, professor Infectiepreventie van het Radboudumc zegt op Twitter deze uitspraak niet te begrijpen. Zijn collega Marlies Hulscher, hoogleraar kwaliteit van zorg voor infectie- en ontstekingsziekten schrok ook van de conclusies omdat handhygiëne in zorginstellingen wordt ontmoedigd, zei ze in het Vlaamse dagblad De Morgen.

Verpleegkundigen in het Radboudumc kunnen dankzij een speciale handscanner controleren of ze hun handen voldoende gedesinfecteerd hebben. Lees meer >>

Het advies van de Gezondheidsraad gaat met name over gebruik van desinfecterende middelen door consumenten, maar ook desinfectie in ziekenhuizen wordt genoemd. Zo staat volgens de raad ter discussie hoe effectief het is om patiënten op de intensive care dagelijks te wassen met chloorhexidine en voor routinematige desinfectie van vloeren, muren en plafonds in ziekenhuizen.

Resistentie

De Gezondheidsraad onderschrijft wel dat desinfecterende middelen een belangrijke bijdrage leveren  aan het voorkomen van infecties, maar waarschuwt dat gebruik van desinfectantia kan leiden tot resistentie. Daarom adviseert de raad de regering om beleid te maken dat aanstuurt op zorgvuldiger gebruik van desinfecterende middelen. 

De smartphones van verpleegkundigen en artsen zijn een potentiële bron van ziekenhuisinfecties. Lees hier wat je daaraan kunt doen. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.