Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ-verpleegkunde krijgt hoogleraar

Berno van Meijel, lector GGZ-verpleegkunde en vaste auteur van TvZ, is door de Hogeschool Inholland per 1 oktober benoemd tot bijzonder hoogleraar GGZ-verpleegkunde bij de afdeling Psychiatrie van het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Van Meijel is tevens werkzaam als bijzonder hoogleraar bij de Parnassia Groep.
GGZ-verpleegkunde krijgt hoogleraar

De leerstoel richt zich op de ontwikkeling van kennis die bijdraagt aan het ontwerp van nieuwe, of de verbetering van bestaande interventies, die leiden tot een betere kwaliteit van de GGZ-verpleegkundige zorg. De interventies worden vervolgens op hun effectiviteit getoetst binnen de verpleegkundige praktijk, zo meldt het persbericht dat naar aanleiding van de benoeming is verschenen.

Complexere zorg

In een artikel in TvZ in 2012 constateerde Van Meijel dat de zorg voor psychiatrische patiënten de afgelopen 25 jaar aanzienlijk is verbeterd, dankzij een multidisciplinaire en meer evidence-based benadering. ‘De patiënt (en diens ziekte) is niet heel erg veranderd’, merkt hij hierbij op. ‘De zorg is vooral complexer geworden doordat wij deze (terecht) complexer hebben gemaakt. Goede zorg vraagt om een goed ontwikkeld en gedifferentieerd aanbod dat is afgestemd op de individuele vraag van de patiënt.’

Onderscheid MBO-HBO

Van Meijel waarschuwt voor het achterblijven van de GGZ-verpleegkunde bij de eisen die de toenemende complexiteit van de zorg stelt. ‘Het tij keert echter ten goede’, vervolgt hij. ‘Het is van belang dat het onderscheid tussen MBO en HBO veel duidelijker wordt, waarbij er vooral een upgrading moet plaatsvinden van de HBO-verpleegkundige. De HBO-verpleegkundige moet een goede spilfunctie binnen de zorg kunnen vervullen, met aandacht voor zowel de inhoud, de coördinatie en de continuïteit van de zorg. Het project Bachelor 2020 is hiervoor erg belangrijk. Verder heeft vooral de komst van de verpleegkundig specialisten bijgedragen aan innovatie binnen deze sector. Verpleegkundig specialisten  zijn in de GGZ van groot belang voor het uitvoeren en regisseren van hoogcomplexe zorg. Daarnaast hebben zij taken op het gebied van scholing, innovatie en onderzoek’.

Verplegingswetenschap

‘Ook de ontwikkeling van de verplegingswetenschap en de uitbreiding van het aantal lectoraten binnen de GGZ hebben een positieve bijdrage geleverd aan de innovatie binnen de GGZ-verpleegkunde’, aldus van Meijel. ‘Maar qua specialistische en wetenschappelijke capaciteit blijft dit alles nog ver achter bij de behoefte en noodzaak. De start van de bijzondere leerstoel is van groot belang om gezamenlijk verder te kunnen werken aan de academisering van de GGZ-verpleegkunde’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.