Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Giraffenbeen als inspiratie voor compressietherapie

Een drukverband geïnspireerd op de huid van een giraffenbeen moet langdurige wonden op onderbenen beter genezen.
Giraffenbeen als inspiratie voor compressietherapie

Dat blijkt uit onderzoek naar compressietherapie van Jan Schuren waarop hij vorige week promoveerde aan het Erasmus MC. Hij behandelde als verpleegkundige jarenlang patiënten met open benen.

Fabeltjes
Veel bestaande drukverbanden werken niet optimaal, aldus Schuren. De windsels zakken af, of pakken de patiënt in als een mummie, zodat beweging nauwelijks nog mogelijk is. Daarnaast ontbreekt het bij veel behandelaars aan kennis over compressietherapie. Schuren: ‘De aanwezige kennis berust vaak op fabeltjes.’

Geen oedeem
Schuren ontwikkelde een nieuw compressieverband geïnspireerd op de huid van een giraffenbeen. In zijn onderzoek ‘Compression unravelled’ schrijft hij dat de afstand tussen het hart en de voeten van een giraffe twee keer die van de mens is, waardoor ook de veneuze bloeddruk twee keer zo hoog is. Giraffen hebben relatief kleinere kuitspieren, buigen de tenen nauwelijks en de beweging van het enkelgewricht is minimaal. Toch hebben giraffen geen veneuze hypertensie en oedeem. Schuren: ‘Als je kijkt naar de anatomie van dit dier, zou je verwachten dat elke giraffe met open benen rondloopt. Dat is niet zo.’

Giraffenhuid
Volgens Schuren zit het geheim in de huid: giraffenhuid is zeer taai, vezelig en niet-elastisch. Het creëert een stijve huls dat het effect van elke spierbeweging maximaliseert en de veneuze terugkeer optimaliseert. Schuren paste deze principes toe in de ontwikkeling van een nieuw compressieverband (het Coban 2-laags compressie-systemen) door een stevige mouw te ontwerpen, vergelijkbaar met de giraffe huid, om consequent de juiste hoeveelheid compressie te bieden om oedeem te verminderen.

Genezing
De uitvinding is volgens Schuren een succes: ‘Alle patiënten genezen na behandeling met het verband. En nog snel ook: in een recent gepubliceerde studie genas 95 procent van hen binnen drie maanden.’ Het nieuwe compressieverband wordt ook ingezet bij patiënten met lymfoedeem in het lichaam. Ook dan is het resultaat effectief.

Erasmus MC, ‘Compression unravelled’
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing en Social Media
Redacteur Nienke van Nursing houdt je via Twitter en Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Volg @nursing_nl of ga naar www.facebook.com/VakbladNursing


Jos Kaldenhoven, blogger
Jos is verpleegkundige in een Verpleegkundig Thuiszorg Technologie Team (VTT). Hij blogt wekelijks over zijn cliënten, werk en leven. Ga naar de weblog van Jos.
https://www.nursing.nl/collega-s/weblog-jos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.