Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goed gesprek bevordert informatieopname

Kankerpatiënten die voorafgaand aan een medisch gesprek eerst een aantal persoonlijke vragen beantwoorden, blijken informatie veel beter te onthouden.

 

Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Liesbeth Timmermans dat zij deed op de afdeling Radiotherapie van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen. Zij was aanwezig bij gesprekken met ruim tweehonderd radiotherapiepatienten en hun artsen.

Praatje
De gezondheidswetenschapper adviseert alle artsen een korte communicatietraining te volgen om patiëntgesprekken te kunnen voeren. Haar onderzoek wees uit, dat de informatie van artsen die een persoonlijk praatje weten te maken veel beter blijft hangen.

Gegevens
‘Als een arts zijn gesprek begint met wat persoonlijke vragen en daarna medische informatie geeft, blijven de gegevens beter hangen. Bovendien kan de therapeut met de persoonlijke informatie een beter individueel behandelplan maken,’ aldus Timmermans.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.