Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Goed slapen is belangrijk voor patiëntveiligheid’

Het draaien van onregelmatige diensten gecombineerd met de eisen van het thuisfront heeft een negatief effect op de slaapkwantiteit en -kwaliteit van verpleegkundigen. Hiermee komt de patiëntveiligheid in het gedrang.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeker Jeanne Geiger-Brown van de Universiteit van Maryland, dat maandag wordt gepresenteerd op SLEEP 2008, een jaarlijkse bijeenkomst van de Associated Professional Sleep Societies (APSS).

Het onderzoek
Ruim 2200 verpleegkundigen namen deel aan het onderzoek. Er werden vragen gesteld over werkschema’s: uren per dag en per week, dagen per week, weekenden per maand, minder dan tien uur vrij tussen de diensten door, overwerk en oproeptijd. De deelnemers moesten aangeven hoeveel slaap ze hadden gekregen en met welke zaken ze thuis bezig waren.

Gevolgen van slechte slaap
Uit de resultaten blijkt dat slechte slaap zowel korte termijn gevolgen heeft (prikaccidenten en fysieke klachten) als lange termijn gevolgen (cardiale klachten en stofwisselings ziekten). ‘Goede slaap is belangrijk om goede kwaliteit van zorg te verlenen’, aldus Geiger-Brown. 

SLEEP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.