Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Goede verpleegkundige heeft gevoel voor humor

Uit Vlaams onderzoek blijkt dat een verpleegkundige vaak als 'goed' bestempeld wordt wanneer zij een vleugje humor aan haar werk toevoegt.
Goede verpleegkundige heeft gevoel voor humor

Wanneer wordt een verpleegkundige als ‘goed’ beoordeeld door een patiënt? Een team van de KULeuven vergeleek een aantal internationale onderzoeksresultaten.
Conclusies? Vooreerst dat er een opdeling moet worden gemaakt tussen de houding van de verpleegkundige enerzijds, en haar of zijn kennis en vaardigheden anderzijds.

Beleefd
Pluspunten uit de eerste categorie zijn persoonlijke aandacht voor de patiënt, interesse voor zijn welzijn en uitstralen van vertrouwen. Andere positieve eigenschappen zijn als de verpleegkundige vriendelijk, beleefd, sympathiek, empathisch, fijngevoelig, hoopvol en benaderbaar is. Wie ook nog een vleugje humor toont, ligt helemaal in de bovenste lade. In de buurt van zo’n verpleegkundige voelen de patiënten zich meer veilig, relaxed en comfortabel.

Adequaat reageren
Op vlak van kennis en vaardigheden moet de verpleegkundige naast technische interventies, eveneens de toestand van de patiënt kunnen inschatten en hier adequaat op reageren. Goede informatie-overdracht in combinatie met een parate kennis van de voornaamste regels en protocollen, schept bij de patiënt het vertrouwen om een gevoel van veiligheid en hoop aan over te houden.

Humor als verpleegkundige interventie
Dat lachen pijnstillend is, ontspannend en helpt mensen om te gaan met hun angsten, schreef verpleegkundige Marcellino Bogers in 2007 ook in zijn boek ‘Humor als verpleegkundige interventie’.

NVKVV
Door: redactie Nursing

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. humor vind ik ook belangerijk, pas ik zelf veel toe, het geeft wederzijdse deugd.
  Een goed boek voor iedere vpk ter voorkoming van een burn-out vind ik, ik heb je liefde nodig is dit waar?
  schrijfster Byron katie.
  We doen zoveel om bevestiging te krijgen van onze mensen en daar verliezen we onszelf in. We geven ons
  vaak helemaal leeg met alle gevolgen vandien

 3. Het gunstige effect van humor in de verpleegkundige zorg wordt naar mijn stellige overtuiging enorm onderschat en vaak geassocieerd met niet serieus met je vak of zieke mensen bezig zijn. Het is uiteraard van groot belang dat je niet alleen humor kunt toepassen, maar vooral goed kunt plaatsen. Je moet heel goed kunnen aanvoelen wanneer humor kan en wanneer niet en daarvoor is mensenkennis en ervaring nodig. Er zijn geen vaste regels voor te geven. En als je twijfelt, laat het dan zekerheidshalve maar achterwege…

 4. Mijn naam is Cindy en werk al 5 jaar als verpleegkundige in de thuiszorg. Ik vind humor een zeer belangrijk aspect in de benadering naar patiënten. Veel patiënten zien mij dan ook graag komen. Het merendeel van onze patiënten zegt “die Cindy zien we graag komen, daar kunt ge es goed mee lachen”. Naast de humor ben ik mij uiteraard bewust van alle andere vaardigheden waarover een “goeie” verpleegkundige moet bezitten. In alles de beste zijn is moeilijk maar men kan trachten naar een zo goed mogelijke balans tussen theorie, praktijk en zelfkennis. Groetjes Cindy

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.